Maanjäristys romahdutti kultakaivoksen Myanmarissa

Suuri Mandalayn kaupunki säästyi vaurioilta, pikkukaupungissa tuli tuhoja. Alueella tärisee usein, mutta sunnuntain järistys oli poikkeuksellisen suuri.

Rakenteilla ollut ja maanjäristyksessä romahtanut Yadanatheinkha-silta Kyauk Myaungin lähistöllä 11. marraskuuta. Kuva: Nyein Chan Naing / EPA

Myanmarin pohjoisosia ravistelleen maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut 12:een. Järistys, jonka magnitudi oli 6,8, romahdutti ainakin sata asuintaloa sekä kultakaivoksen, koulun ja keskeneräisen sillan. Joidenkin tietojen mukaan useita muitakin kaivoksia sekä muun muassa temppeleitä vaurioitui.   

Tietoja sunnuntaiaamun järistyksen ja sitä seuranneen jälkijäristyksen tuhoista saatiin päivän mittaan hitaasti. Jälkijäristyksen magnitudi oli Yhdysvaltain seismologisen laitoksen mukaan 5,8.

Suuressa Mandalayn kaupungissa järistys ei vaatinut uhreja eikä aiheuttanut pahoja vaurioita, mutta pikkukaupungeissa lähempänä järistyskeskusta tuhoja koitui.

Tiedot uhreista vaihtelevat

Viranomaiset ovat vahvistaneet neljän ihmisen kuolleen, yli 50:n loukkaantuneen ja neljän olevan kateissa. Kadonneet, joita joidenkin tietojen mukaan on 15, olivat rakentamassa Irrawaddyjokeen luhistunutta siltaa.

Riippumattomista lähteistä kerrotaan, että kuolleita on 12. Luku saattaa nousta, sillä vahvistamattomien tietojen mukaan romahtaneessa kultakaivoksessa kuoli useita kaivosmiehiä, joita ei ole vielä saatu noudettua. Joidenkin toivotaan olevan yhä elossa.

Pienet maanjäristykset eivät ole Mandalayn ympäristössä epätavallisia, mutta tuhot jäävät yleensä vähäisiksi. Tällä kertaa järistys oli varsin voimakas ja sen keskus oli lähellä maanpintaa, vain kymmenen kilometrin syvyydessä. Tärinä tuntui naapurimaan Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa asti.