Älytaulu ja tabletti löysivät yhteyden Nokialla

Nokian kaupunki tahtoo olla mukana kehittämässä uudenlaista sähköistä oppimisympäristöä kouluihin. Osa nokialaiskoululaisista pääseekin nyt älytaululle henkilökohtaisen iPadin avulla.

Kotimaa
Tottijärven koulun oppilaita iPadien kanssa luokassa
Kuuntele Viivi Ikosen ja Tapani Raitasen haastattelu.

Nokian kuudesta alakoulusta on valittu kuusi luokkaa mukaan LATE- eli lasten tieto- ja esitystekniikan osallistamishankkeeseen.

Mitä se käytännössä tarkoittaa? No ainakin sitä, että näiden luokkien oppilaat saavat käyttöönsä henkilökohtaisen iPadin eli tabletin, joka kommunikoi luokan älytaulun kanssa.

Näin oppilaat voivat osallistua uudella tavalla koulutunnin kulkuun.

Tottijärvi ehti ensimmäisenä

Ensimmäiset tabletit otettiin käyttöön Tottijärven koulussa.

- Perusidea on se, että mitä opettajan taululta näkyy, se näkyy myös oppilailla opetustilanteessa. Myöhemmin opettaja voi lähettää iPadiin tehtäviä, joita oppilas tekee, selventää koulun rehtori Tapani Raitanen.

- Meidän LATE-hankkeen nimessähän on, että se on lasten tieto- ja esitystekniikan osallistamishanke, ja se osallistaminen on tässä iso asia. Eli oppilaat pääsevät paremmin mukaan opetustilanteeseen, eikä se ole opettajan yksinpuhelua.

"On se hieno juttu"

Tottijärven koulun viidesluokkalainen Viivi Ikonen on innoissaan henkilökohtaisesta tabletista, jonka saa viedä myös halutessaan kotiin.

- On se hieno juttu, kun kouluaineita mennään tabletilla: pystyy piirtämään, kirjoittamaan, muokkaamaan kuvia ja tekemään esitelmiä. Se on hieno juttu.

On se hieno juttu, kun kouluaineita mennään tabletilla: pystyy piirtämään, kirjoittamaan, muokkaamaan kuvia ja tekemään esitelmiä.

Viivi Ikonen

Kivalta tabletin käyttö tuntuu myös kuudesluokkalaisesta Eino Pentistä. Hän uskoo myös, että siitä on hyötyä. Mutta löytyykö koululuokasta tavallista liitutaulua enää 10 - 20 vuoden kuluttua?

- Ei varmaan löydy, Eino Pentti arvelee.

Viivi Ikonen puolestaan uskoo, että liitutaulullakin on vielä käyttöä.

Muutkin kiinnostuneita Nokian mallista

Se on selvä, että sähköiset oppimisympäristöt eri muotoineen ovat vielä joskus kouluissa arkipäivää.

- En oikein muuta ratkaisua näe, Tottijärven koulun rehtori Tapani Raitanen ennustaa.

Nokian LATE-hanke on saanut opetusministeriöltä tukea yli 100 000 euroa. Älytaulu - tabletti -yhteensopivuutta ei tiettävästi ole muualla Suomessa kokeiltu. Ainakin Nokia on ensimmäisten joukossa. Myös muualla ollaan kiinnostuttu Nokian hankkeesta.