1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamukahvi juodaan kotona tutusta kupista

Suomalaisille maistuu edelleen suodatinkahvi. Rinnalle on tullut tarkkaan valmistettuja kahveja moneen makuun.

Benjamin Andberg ja Risto Kalsta
Pauligin markkinointipäällikkö Risto Kalsta ja Helsingin Kahvipaahtimon Benjamin Andberg vierailivat Aamu-tv:ssä keskustelemassa suomalaisten lempilapsesta, kahvista.

Kahvialan yritys Paulig selvitti hiljattain suomalaisten aamukahvitapoja. Suuri osa keittää aamukahviksi suodatinkahvia. Juoma nautitaan omasta tutusta kupista, ja samalla luetaan aamun lehteä tai selaillaan nettiä. Aamukahvin kanssa suomalaisille maistuu voileipä.

Pauligin markkinointipäällikön Risto Kalstan mukaan suomalaisten suhde aamukahviin on intohimoinen. Siitä ei haluta luopua.

- On kiire, on hektistä, on stressiä, mutta oma aamukahvihetki halutaan pitää. Varmaankin se valmistelee päivän koitoksiin, että otetaan lämmin kuppi käteen, Kalsta kuvailee.

Ylen aamu-tv:n haastattelussa Risto Kalsta kertoo itse poikkeavansa valtavirrasta. Hän juo aamukahvinsa työpaikalla.

Suodatinkahvi on edelleen suomalaisten suosiossa. Sen rinnalle on kuitenkin tullut vaihtelua. Pienet paahtimot tomivat markkinoilla omilla valteillaan. Helsingin Kahvipaahtimon yrittäjä Benjamin Andberg kertoo, ettei isojen kahviyritysten kanssa edes pyritä samaan hintatasoon.

- Meidän on turha mennä kilpailemaan hinnasta. Kilpailemme laadusta, Andberg toteaa.

Kahveja maistellaan kuin viinejä

Helsingin Kahvipaahtimon yrittäjän Benjamin Andbergin mukaan kahvin makuvivahteet ovat pienestä kiinni, ja valmistus on tarkkaa.

- Paahtoprosessissa tapahtuu paljon erilaisia kemiallisia reaktioita. Se voi olla sekunneista kiinni, Andberg kertoo.

Kahviammattilaisten aistit löytävät kahvista monia vivahteita.

- Oikeastaan niin kuin viinissä, nenä aistii eniten, Pauligin markkinointijohtaja Risto Kalsta kuvailee.

- Suutuntuma on tärkeä, jatkaa pienpaahtimoyrittäjä Benjamin Andberg.