1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntopyörät

Kuntopyörä on viimeistä päivää puussa

Joku on polkenut kuntopyörällä lehmukseen Lahden torilla. Kymmeniä kiloja painava kuntopyörä otetaan alas tiistaina.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Joku hylkäsi kuntopyöränsä Lahden torille yöllä kolmisen kuukautta sitten. Rikkinäinen kuntopyörä ja niinikään rikkinäinen pölynimuri oli jätetty torin jäteasioiden viereen. Tori-isäntä huomasi aamulla orjut, muttei vielä ehtinyt miettiä niiden jatkokohtaloa.

- Muutaman kerran kesässä viemme tänne siunaantunutta tavaraa kaatopaikalle, kertoo Lahden tori-isäntä Seppo Sintonen.

Torille ei ehditty kattopaikkakyytiä tilata, koska noin viikon kuluttua, jälleen yöaikaan, kuntopyörä ja pölynimuri katosivat.

- Ajattelimme, että joku on siitä ottanut ja kunnostanut itselleen kuntopyörän ja polkee parhaillaan jossainpäin Lahtea sillä iloisena.

Pyörä on pysynyt pitkään paikallaan

Koko asia unohtui, kunnes marraskuisena maanantaiaamuna toimittaja Johanna Talasterä loi katseensa taivaan sineen ja väliin sattui torin nurkalla kasvava lehmus.

- Katselin ajatuksissani ulos toimituksen keittiön ikkunasta. Säpsähdin, että mikä ihme tuolla on! Onko se tosiaan puussa? Kuntopyörähän se oli - ja puussa, Johanna nauraa.

Johanna otti yhteyttä tori-isäntä Seppo Sintoseen, jolle uutinen kuntopyörästä oli kuin tapaaminen vanhan kaverin kanssa.

- No, nyt se meidän helkatin kuntopyörä löytyi, tuumi tori-isäntä Sintonen.

Kyllä siihen on muutama mies tarvittu, että kymmeniä kiloja painava vehje on puuhun nostettu.

Kuntopyörä on lehmuksessa 5-6 metrin korkeudella. Sintonen epäilee, että voimaa on tarvittu pyörän nostamiseen.

- Perjantain ja lauantain välisenä yönä täällä tuntuu olevan miehistä voimaa liikkeellä. Kyllä siihen on muutama mies tarvittu, että kymmeniä kiloja painava vehje on puuhun nostettu. Onkohan tuo tuonne ilman apuvälineitä saatu? Köysiä on ehkä käytetty, aprikoi Sintonen.

Sintonen epäilee, että kuntopyörä on ollut puussa jopa elokuusta saakka. Silloin lehmuksenlehdet ovat peittäneet sen ja nytkin se on hyvässä piilossa kahden oksan haarukassa. Muistomerkiksi pyörää ei silti jätetä, se kun ei puuhun kuulu ja vaarallinenkin se voi olla, elleivät oksat kestä.

- Huomenna torille tulevat kuntatekniikan miehet tuomaan joulukuusta. Heillä on sellaiset vehkeet, että kuusi tuodaan ja kuntopyörä viedään, summaa Sintonen.