Hyppää sisältöön

Kriitikot valitsivat kaikkien aikojen parhaan kotimaisen elokuvan

Komisario Palmun erehdys voitti ylivoimaisesti Yle Uutisten kyselyn. Kotimainen nykyelokuva loisti poissaolollaan kärkiviisikosta. Kyselyyn vastasi 48 elokuvasta kirjoittavaa kriitikkoa, toimittajaa ja bloggaria.

Joel Rinne ja Saara Ranin elokuvassa Komisario Palmun erehdys. Kuva: Suomen Filmiteollisuus

_Komisario Palmun erehdys _(1960) on valittu kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiselokuvaksi. Matti Kassilan ohjaama elokuva sai ylivoimaisesti eniten mainintoja Yle Uutisten elokuvakriitikoille osoittamassa kyselyssä.

Toiseksi tuli Aki Kaurismäen _Kauas pilvet karkaavat _(1996). Kilpailu toiseksi parhaan elokuvan tittelistä oli kuitenkin kovempi kuin ykkössijoitus.

Viiden parhaan joukkoon mahtuivat myös Erik Blombergin _Valkoinen peura _(1952), Edvin Laineen _Tuntematon sotilas _(1955) ja Mikko Niskasen _Kahdeksan surmanluotia _(1972).

- Tuloksista näkyy, että kriitikoiden maku on klassinen. Suomalaisen elokuvan pitkässä historiassa hyvät elokuvat ovat kuitenkin pitkällä kaarella, sanoo elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen.

Naisohjaajat kadoksissa

Ohjaajista kriitikot arvostivat eniten Aki Kaurismäen elokuvia. Ne saivat yhteensä 35 mainintaa. Matti Kassilan elokuvat saivat toiseksi eniten mainintoja, 27 kappaletta.

Kyselyn perusteella tasaisin laatu löytyy kuitenkin muualta kuin Kassilan tai Kaurismäen elokuvista. Kriitikoiden listoilta löytyi seitsemän Risto Jarvan elokuvaa, kun Kaurismäeltä äänestettiin kuutta ja Kassilalta viittä eri elokuvaa.

Naisohjaajat loistivat poissaolollaan. Naisten ohjaamista elokuvista eniten mainintoja sai Auli Mantilan _Neitoperho _(1997). Sekin sai vain kolme mainintaa.

Kyselyyn vastanneista neljäsosa oli naiskriitikoita.

Nykyelokuva jäi kärkikahinoista

Myös 2000-luvun elokuvat saivat vain vähän mainintoja. Korkeimmalle ylsivät Aki Kaurismäen _Mies vailla menneisyyttä _(2002) ja Aku Louhimiehen _Paha maa _(2006), jotka jakoivat kyselyn kuudennen sijan.

Elokuvatoimittaja Kalle Kinnusen mukaan syy vanhempien elokuvien menestykseen on selvä.

- Viime aikoina ei ole tehty mitään mullistavaa, vaikka monta hyvää elokuvaa onkin, Kinnunen sanoo.

Yle Uutiset kysyi noin 150:ltä elokuvakriitikolta, mitkä ovat viisi parasta kotimaista fiktioelokuvaa. Kyselyyn vastasi noin 48 elokuvasta kirjoittavaa kriitikkoa, toimittajaa ja bloggaria.