1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pokka: Talvivaaran uusi vuoto oli ympäristöhallinnon musta päivä

Viranomaiset tutkivat, paljonko kaivosyhtiö on tallettanut vakuuksia vahingon varalta. Saastuttaja maksaa, korostaa Hannele Pokka.

Kotimaan uutiset

Kainuun ELY-keskusta ei jätetä Talvivaaran kaivoksen ongelmien kanssa yksin, vaan paikalle on tulossa biologeja ja limnologeja Pohjois-Karjalasta ja Lapista. Näin sanoi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa. Hänen mukaansa tekninen osaamisvaje on ollut ilmeinen, ja ympäristöviranomaisilla on syytä katso peiliin.

Hannele Pokka sanoo, että seuraava suuri kysymys on se, saako Talvivaaran kaivos vesiasiansa luvan mukaiseen kuntoon. Yritys on vahingostaan vastuussa, eikä toiminta voi tällä tavalla jatkua, kanslianeuvos painottaa.

- Odotamme yritykseltä selvää ehdotusta, miten jäteasia hoidetaan säällisesti, Pokka sanoi Ajantasassa. Lupaehtoja on selvästi rikottu.

Pokka kertoi myös, että työryhmä selvittää paraikaa, mitä kaivosluvanhaltija on todella tehnyt ja mitä valvojat ovat saaneet aikaiseksi. Selvityksen tuloksia on luvassa kuukauden sisällä.

Saastuttaja maksaa - käräjiä luvassa

Sotkamon Talvivaaran kaivoksen aiheuttama ympäristövahinko on niin suuri, että voidaan puhua ympäristörikoksesta. Aluehallintovirastoon on luvassa lisää kainuulaisten korvaushakemuksia, joita on jo ennestään paljon.

Hannele Pokka korostaa, että ensi hoidetaan Talvivaaran akuutti tilanne, sitten aletaan soveltaa vastuulainsäädäntöä. Kaivos ja metallitehdas seisovat, kunnes toiminta on lupien mukaista.

Suurilla teollisuuslaitoksilla on ollut säällisesti hoidettuja jätealtaita 30 - 40 vuotta. Sen sijaan Talvivaara on luku sinänsä nimenomaan bioliuotusmenetelmänsä vuoksi.

- Tämä on varsin ikävää yrittämistä ja erehtymistä menetelmän sisäänajossa.

Vakuuksien määrä selvitetään

Hannele Pokka muistuttaa, että kaivoslaki vaatii, että yritys on tallettanut vakuudet vahingon varalta. Nyt viranomaiset selvittävät, paljonko rahaa on jemmassa. Pokka arvioi, että vakuudet olisivat kymmeniä miljoonia euroja.

Kansliapäällikkö korostaa, että saastuttaja maksaa, ja Talvivaaran tapauksessa vika on nimenomaan toimijassa, ei laissa.

Myös ympäristöviranomaisilla on nyt peiliin katsomisen paikka, Pokka toteaa.

Hänen mukaansa jo aiemmin viranomaiset ovat luopuneet neuvotteluista saastuttavan yrityksen kanssa, ja tilalle on tullut vaatimus nopeista korjaamistoimista. Silti vieläkin saatetaan olla turhan hyväuskoisia, kun luullaan, että yritys pitää maineestaan huolta, Pokka pohtii.

Hannele Pokka osallistuu keskiviikkona eduskunnan ympäristövaliokunnan kokoukseen.

Lue seuraavaksi