Rantasalmen kaivosasioissa otetaan rauhallisia askelia

Talvivaaran tilanteen uskotaan vaikuttavan yleiseen mielipiteeseen Rantasalmella.

kaivosteollisuus
Mahdollinen kaivostoiminta on vielä 8-10 vuoden päässä.
Mahdollinen kaivostoiminta on vielä 8-10 vuoden päässä.Paavo Koponen / Yle

Rantasalmella edetään rauhallisesti Osikonmäen kaivosasioissa. Kunnanvaltuusto käsittelee maanantaina valtuustoaloitetta, jossa toivotaan kunnan varautuvan kaivoksen tuloon ja selvittävän muun muassa maanomistajien haittakorvausten turvaamista ja kaivosalan koulutusmahdollisuuksia.

Kunnanhallitus on päättänyt esittää valtuustolle, että kunta selvittää yhdessä alueen koulutusorganisaatioiden kanssa kaivostoimintaan liittyvät koulutustarpeet vasta siinä vaiheessa, kun mahdollinen Osikonmäen kaivos ryhtyy anomaan kaivoslupaa alueelle. Lupaprosessi voi kestää vuosia.

Talvivaaran kaivoksen tilanne Kainuussa voi vaikuttaa kunnassa yleiseen mielipiteeseen, arvioi kaivosasioita kunnassa selvittänyt yritysasiamies Heidi Hänninen.

- Kunta katsoo sen tilanteen nyt sillä lailla rauhassa. Kun meillä on tieto siitä, että kaivoslupia lähdetään hakemaan ja kaivos on paikkakunnalle tulossa, niin kunta lähtee siinä vaiheessa toimenpiteisiin. En usko, että Talvivaaran tilanne kunnan rooliin merkittävästi vaikuttaa. Yleiseen mielipiteeseen toki, ilman muuta, koska asia on tällä hetkellä niin paljon esillä, Hänninen pohtii.

Kaivosyhtiö Belvedere Resourcesin tänä syksynä tekemän arvion mukaan mahdollinen kultakaivos voisi avautua Osikonmäen alueella aikaisintaan 6 - 7 vuoden kuluttua.