1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vierassatamat

Juokseminen hoitaa sielua yksinäisellä saarella

Uusi yrittäjä on herättänyt henkiin Brännskärin vanhan kalastajatilan Nauvon eteläsaaristossa. Brännskäriin on rakennettu uusi vierasvenesatama ja laituri.

Vierassatamat
Lennart Söderlund Brannskärissä
Lennart Söderlund BrannskärissäYLE / Samuli Holopainen

Turunmaan Saaristosäätiö etsi Brännskäriin reilu vuosi sitten kehittäjää. Viiden vuoden sopimukseen kuuluu ympärivuotinen asuminen saarella.

- Silloin tällöin tuntuu yksinäiseltä. Herään aikaisin ja menen aikaisin nukkumaan, sillä juuri illat tuntuvat yksinäisiltä. Kaikki pitää tehdä yksin, eikä ole ketään kenen kanssa jutella, sanoo Brännskärin ainoa asukas, yrittäjä Lennart Söderlund.

Söderlundin mukaan kesällä saari oli täynnä elämää. Talkoolaisia oli töissä kymmeniä ja veneilijöitä vieraili saarella useina iltoina. Sesongin jälkeen on jälleen ollut hiljaista.

Uuden oppimista

Saari houkutteli kesällä vierailijoita. Uusi 30-paikkainen vierasvenesatama oli monena iltana täynnä, ja sauna lämpimänä veneilijöille.

- Yhtenä iltana järjestimme flamencoillan. Täällä oli espanjalaista ruokaa, flamencomusiikkia, ja flamencotanssija esiintyi uudella terssillamme. Se oli hieno ilta.

Saaren isäntä voi siis olla tyytyväinen ensimmäiseen vuoteensa, vaikka myöntää, että elämä on ollut välillä liian hektistä. Vuoden aikana Brännskäriin on rakennettu uusi vierasvenesatama, laituri ja terassi. Samalla Söderlund on suunnitellut tulevaa ja leiponut siinä sivussa leipää kahvilaan.

- Ensi vuodesta tulee rauhallisempi, koska nyt tiedän mitä on tulossa, mitä kannattaa tehdä ja mitä jättää tekemättä. Ei kannata ottaa valtavasti uusia projekteja. Minun pitää hidastaa vauhtia, jotta ehtisin myös elää, kertoo Söderlund nauraen.

Brännskär
BrännskärYLE / Samuli Holopainen

Juoksu antaa rytmin päivään

Vaikka ensimmäinen vuosi on ollut uuden opettelemista ja stressaavaa, mahtuu mukaan myös hyviä päiviä. Söderlund on alkanut juosta saarella. Juoksu on ollut Lennart Söderlundille tärkeä harrastus jo mantereella, mutta Brännskäriin muuton jälkeen juoksu jäi vähemmälle.

- Huomasin, kuinka tarvitsen juoksua ja sen antamaa päivärytmiä. Juokseminen antaa enemmän energiaa kuin vie. Samalla on hyvä miettiä asioita.

Talveksi mies on hankkinut juoksumaton saarelle.

- Moni varmaan kysyy, miksi joku tuo maton saarelle. Mutta minun pitää elää täällä ja tehdä sitä mistä nautin. Vaikka luonnossa on upea juosta, en kuitenkaan tarvitse hienoja maisemia. Olen riippuvainen juoksusta.

Kohti tulevaisuutta

Söderlund opiskeli muotoilua Norjassa, sekä Turussa yrkeshögskolan Noviassa. Saarella hän ei ole juuri ehtinyt tehdä puukäsitöitä eikä veistää veneitä. Vaikka saarella riittää ylläpitotöitä talvellakin, Söderlund aikoo talven mittaan rauhoittua puutöiden pariin.

- Myös tulevaa kesää pitää suunnitella, ja keittiöremonttikin odottaa, luettelee Söderlund.

Brännskär
BrännskärYLE / Samuli Holopainen

Söderlundin sopimusta on jäljellä vielä neljä vuotta. Mies toivoo jatkavansa elämää saarella vielä neljän vuoden jälkeenkin.

- Eihän muuten kukaan pistäisi energiaa niin paljon tämän paikan kehittämiseen. Toisaalta en voi tietää tulevaisuudesta. Muutin tänne, mutta voin myös muuttaa pois, jos elämä käy raskaaksi. Mutta kyllä, nyt minusta tuntuu siltä, että haluan jäädä tänne ja tehdä Brännskärista kotini, pohtii Lennart Söderlund.

Lue seuraavaksi