1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kassila: Tiesin tekeväni hyvän elokuvan, mutta en näin hyvää

Elokuvakriitikoista vanhat ja nuoret äänestivät Komisario Palmun erehdyksen yhdessä Suomen parhaaksi. Komisario Palmun erehdyksen ohjaaja Matti Kassila pitää Komisario Palmun erehdystä parhaana elokuvanaan.

kulttuuri
Matti Kassila

Matti Kassila ohjasi _Komisario Palmun erehdyksen _52 vuotta sitten. Se oli vuoden 1960 suosituin elokuva ja jo silloin kriitikoiden arvostama. Silti elokuva jäi ilman Jussi-palkintoja.

Kassilalle hänen 18. elokuvansa on vielä tänäkin päivänä yksi rakkaimmista.

- Se on minullekin lajityyppi huomioiden paras elokuva, minkä olen saanut aikaan, 88-vuotias ohjaajaveteraani toteaa.

Kriitikot yksimielisiä

Myös Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmasuunnittelija Antti Alanen laski ensimmäisen Palmu-elokuvan listalleen. Alasen mukaan rutiininomaisesta tilaustyöstä tuli hieno elokuva Kassilan lahjakkuuden takia.

- Komisario Palmun erehdyksessä on synkkyyttä ja komediaa, joita on vaikea yhdistää. Tässä se onnistui nappiin. Siinä on valtavan hieno näyttelijäkaarti, joka pelaa erittäin hyvin yhteen. Kuvaus ja musiikki ovat huipputasoa. Kaikki palvelee kokonaisuutta ja on ohjaajan taitoa, että lopputulos ei ole sillisalaatti, Alanen kehuu.

Myös nuoremman polven kriitikot antoivat äänensä Kassilan elokuvalle. Komisario Palmu onkin saanut uusia faneja sukupolvesta toiseen. Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen näkee Matti Kassilan elokuvissa syitä pitkään ikään.

- Kassilan elokuvat ovat kansainvälisen tason viihde-elokuvaa. Ne ovat samaan aikaan hyvin viihdyttäviä ja älykkäitä. Tämä yhdistelmä kestää aikaa ja mahdollistaa sen, että uudet sukupolvet löytävät ne aina uudelleen, Kinnunen sanoo.

- On myös todella hienoa nähdä tuolla paikalla elokuva, jossa on paljon huumoria. Usein kriitikoiden valinnat menevät varsin synkille elokuville, elokuvatoimittaja jatkaa.

Ikuinen Palmu

Komisario Palmu -elokuvien suosiosta kertoo sekin, että Palmu-elokuvien tapahtumapaikoilla järjestetään kiertokävelyjä. Samaa ei ole tapahtunut monellekaan suomalaiselle elokuvalle.

Kassila kertoo tavaneensa isoisän, isän ja pojan, jotka kaikki olivat Palmu-faneja.

- He kertoivat keskustelevansa toisinaan näiden elokuvien repliikeillä, ohjaaja naurahtaa.

Ohjaaja sanoo, ettei hän muuttaisi yhtään kohtaa _Komisario Palmun erehdyksestä. _Silti hän ei olisi elokuvaa tehdessään uskonut sen nousevan näin suureen suosioon.

- Tiesin tekeväni hyvää elokuvaa. En kuitenkaan olisi voinut kuvitella, että se jää elämään tällä tavalla melkein ikuisesti, Kassila toteaa.

Lue seuraavaksi