Kinesioteipistä tuli fysioterapeutin päivittäinen työkalu

Värikkäät kinesioteipiti ovat korvanenet perinteiset urheiluteipit. Kinesioteipeillä pyritään mm. lievittämään kipua ja lisäämään nivelten liikkuvuutta.

fysioterapia
Jalkavamman kinosioteippausta
YLE / Petra Haavisto

Viimeistään menneen kesän olympialaiset tekivät kinesioteippauksen tutuksi katselijoille. Useimmilla urheilijoilla oli erivärisiä teippejä ympäri kehoa. Kinesioteipistä ovat nykyään kiinnostuneet muutkin kuin urheilijat. Porilainen fysioterapeutti Petteri Joukamaa sanoo käyttävänsä kinesioteippiä asiakkaiden vaivojen hoitoon päivittäin.

- Kinesioteippaus on lihasten käyttöominaisuuksia, kuten nivelten liikkuvuutta parantava menetelmä, jota käytetään fysioterapian tukena. Menetelmä on kehitetty 17970-luvulla Japanissa. Vasta viime vuosina se on otettu laajemmin käyttöön mm. meillä Suomessa, sanoo fysioterapeutti Petteri Joukamaa.

Teippaustapoja on satoja

Kinesioteippi ei tue niveltä samalla tavoin kuin valkoinen kova urheiluteippi, joka esti niveltä liikkumasta toiseen suuntaan.

Teippaajalla pitää olla riittävät anatomian ja fysiologian oppimäärät.

Fysioterapeutti Petteri Joukamaa

- Kinesioteipin idea on ihan erilainen. Sillä voidaan vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja stimuloida lihaksia, mikä tukee niveltä. Tietynlaisella teippauksella voidaan esimerkiksi leikkauksen jälkeen poistaa turvotusta olkapäästä. Jos taas halutaan hoitaa polvikipua, siihen on aivan omat teippausohjeet.

Joukamaan mukaan teipin laittaa helposti väärin ja sen käyttö vaatii alan koulutusta. Koulutus kinesioteipin käyttöön on kirjavaa.

- Minun mielestäni ei ole järkeä edes kouluttautua kinesioteipin käyttöön ellei ole riittäviä anatomia- ja fysiologian oppimääriä. Metritolkulla menee varmaan teippiä hukkaan, jos ei tiedä mitä tekee.

Kinesioteippausta pidetään kerrallaan muutama päivä tai yksi viikko.

- Itse olen saanut ohjeen, ettei teippausta saisi pitää yli viikon, vaan ihon tulee antaa toipua välillä ainakin vuorokauden.

Allergisia reaktioita teipistä tulee Joukamaan mukaan harvoin.

- Jos on allerginen kangaslaastareiden liimalle, se riski on, mutta muuten allergisia reaktioita tulee vastaan harvoin.

Vaikutus ei uskon asia

Fysioterapeutti Petteri Joukamaan mukaan kinesioteipin vaikutus ei missään nimessä ole mikään uskon asia, vaikkei siitä tieteellistä näyttöä olekaan.

- Nykyään käytän kinesioteippiä päivittäin esimerkiksi olkapääkipujen hoidossa. Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa teippiä voidaan käyttää tarvittaessa kaikille asiakkaille. Teipin avulla on saatu ihmisiä nopeammin työkuntoon.