Hyppää sisältöön

Pakkovenäjä saa varovaista kannatusta

Niukka enemmistö Etelä-Karjalan Radion kuuntelijoista on sitä mieltä, että pakolliset venäjän alkeet kannattaisi opettaa koulussa.

Kuva: Yle

Pakkoruotsin vaihtaminen venäjään on puhuttanut maanantaina Yle Etelä-Karjan taajuudella ja nettisivuilla. Moni on kauhistellut venäjän kielen vaikeutta ja pitää kielioppia suurimpana ongelmana.

"Ei tule onnistumaan. Olen opiskellut venäjän kieltä ja tiedän, että aakkosten opiskelu on kaikkein helpointa. Kielioppi on aivan toivotonta. Ruotsi on helppoa ja yksinkertaista."

"Unkarilainen nainen kertoi eräällä kurssilla opiskelleensa aikanaan 14 vuotta pakkovenäjää, eikä hän oppinut mitään. Hän ei osannut neuvoa edes tietä venäjäksi. Ei pakolle, kyllä vapaaehtoisuudelle."

"Ehdottomasti ei. Täällä on tarpeeksi venäläisiä, jotka voivat olla tulkkina. Opin itse aikanaan ruotsin, ja siitä on ollut todella paljon hyötyä."

Puoltaviakin kommentteja satoi tasaiseen tahtiin. Rajan läheisyys on monen mielestä syy oppia edes alkeet.

"Pakko lähtee opiskelijasta. 11-vuotias lapsenlapsi valitsi itse venäjän kaksi vuotta sitten, koska ei ymmärtänyt ympärillä liikkuvia ihmisiä. Nyt hän ymmärtää oikein hyvin."

"Pakosta en tiedä, mutta ei alkeiden opettaminen paha asia olisi. Itä-Suomessa venäjän kieltä kuulee ja palveluammatissa sitä tarvitaan. Riittää, että osaisi perusasiat."

"Jos olisin nuorempi, opiskelisin varmasti venäjää. Kannatan, että lapsille opetettaisiin alkeet. Eivät varmasti tule katumaan."

_"Olisi hyvä, jos lapsille opetettaisiin alkeet. Ulkomaan kieliä kuulee jatkuvasti kaupungilla, mutta mitään ei ymmärrä. _

Koululaiset hyötyvät venäjästä

Yle jututti myös Kesämäenrinteen koulun seitsemäsluokkalaisia. He haluavat lukea sekä ruotsia että venäjää.

- Tällä alueella olisi hyvä, jos ruotsin sijaan voisi valita venäjän. Täällä on paljon venäläisiä, ja tienviitat ja kyltitkin ovat venäjäksi, joten olisi tarpeellisempaa osata kieltä, Edith Leino kertoo. Hän valitsi neljännellä luokalla englannin A2-kieleksi.

- Venäjä on helpompaa kuin ruotsi. Täällä tulee harvoin käytettyä ruotsia. Kaupungilla ihmiset ovat tulleet kyselemään minulta kauppaa venäjäksi, sanoo Aino Lyijynen. Hän osaa venäjää, englantia ja ruotsia. Hän valitsisi ruotsin sijaan venäjän.

- En ole koskaan ollut kiinnostunut venäjästä, joten kannatan pakkoruotsia. Olisi hyvä opiskella molempia kieliä, sanoo Eemeli Rossi, jonka sukua asuu Ruotsissa.

- Suomessa on aina puhuttu ruotsia, ja on hyvä, että suomalaiset osaavat sitä. Siksi pakkoruotsi täytyy säilyttää, Veera Myyryläinen toteaa.