1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitajat

Mäntylä: Hoitajien reseptikoulutus tärkeä lisä

Sallalainen kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps) pitää sairaanhoitajien mahdollisuutta määrätä lääkkeitä tärkeänä lisänä terveyspalveluihin Lapissa. Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta tulisikin Mäntylän mielestä lisätä.

sairaanhoitajat

- On hienoa, että koulutusta ollaan nyt suuntaamassa myös Lappiin. Toivon, että työnantajat tarttuvat tähän mahdollisuuteen. Tärkeää olisi huomioida koulutuksen vaatimassa työssäoppimisessa, että sairaanhoitajia työskentelee myös sosiaalipuolella, jossa sairaanhoitajien mahdollisuus määrätä lääkehoitoa on yhtä perusteltua. Sairaanhoitajia työskentelee esimerkiksi kehitysvammaisten parissa ja niissä tehtävissä lääkkeenmääräämiskoulutus olisi tärkeä lisä kokonaisvaltaisempiin terveyspalveluihin, Mäntylä toteaa.

Lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyden vaatimaa koulutusta järjestetään sairaanhoitajille sekä suuhygienisteille ja optikoille. Koulutus antaa rajatun pätevyyden määrätä lääkkeitä tiettyihin sairauksiin, kuten joihinkin lieviin infektiosairauksiin. Sairaanhoitajien tehtäväkenttää laajentamalla hoito saadaan aloitettua nopeasti.

- Olen jättänyt tänä syksynä valtion budjettiin talousarvioaloitteen, jossa ehdotettiin määrärahaa koulutuksen aloittamiseen Lapissa. Lisäksi olen jättänyt ministerille kirjallisen kysymyksen sosiaalipuolella toimivien sairaanhoitajien mahdollisuudesta hakeutua koulutukseen, sillä tässä on selkeä epäkohta, Mäntylä sanoo.

Lue seuraavaksi