Hyppää sisältöön

Tuntematon sotilas valittiin yliarvostetuimmaksi

Kysyimme kriitikoilta, mikä kotimainen elokuva on yliarvostetuin. Siitä ei oltu yhtä mieltä.

Jussi Jurkka, Reino Tolvanen ja Kale Teuronen elokuvassa Tuntematon sotilas. Kuva: Suomen Filmiteollisuus

Edvin Laineen _Tuntematon sotilas _(1955) sai eniten ääniä, kun kriitikoilta kysyttiin yliarvostetuinta suomalaista elokuvaa.

Asiasta ei kuitenkaan vallinnut samanlaista yksimielisyyttä kuin parhaasta elokuvasta. Kaikkien tuntema Tuntematon voitti äänestyksen, vaikka se sai vain viisi mainintaa.

Useamman kuin yhden maininnan saivat myös Laineen _Täällä pohjantähden alla _(3 ääntä), Aki Kaurismäen _Mies vailla menneisyyttä _(2) ja Aku Louhimiehen Paha maa (2).

Loput yliarvostetut hajautuivat kunkin kriitikon oman inhokin mukaan.

"Liikaa esitetty"

Puolesta ja vastaan esitetyt äänet kertovat enemmän Edvin Laineen sotaelokuvan merkityksestä suomalaisille kuin sen tasosta. Ei ihme. Jos Suomella olisi kansalliselokuva, olisi se melko varmasti juuri Tuntematon Sotilas.

Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen puki Yle Uutisten haastattelussa parhaiten sanoiksi sen, mistä kriitikkojen vastauksista ilmenevä ristiriita johtuu.

- _Tuntematon sotilas _on esimerkki hyvin tehdystä elokuvasta. Se levisi aikoinaan maailmallekin. Sitä ei tapahdu, jos elokuva on kiinnostava vain suomalaisille. Mutta sen esittäminen joka itsenäisyyspäivä televisiossa riittää herättämään kritiikkiä sitä kohtaan.

Toinen naseva kommentti tuli kyselyyn vastanneelta Episodi-lehden päätoimittajalta Jouni Vikmanilta.

- Onko mikään kotimainen elokuva niin arvostettu, että sitä voisi pitää yliarvostettuna?, Vikman kysyi.

.
.