Imatrakin lähdössä suolistosyöpien seulontaan

Eksote aloittaa seulonnat ensi vuoden alusta eikä imatralaisia haluta jättää muuta maakuntaa huonompaan osaan. Seulonnat ovat kunnille vielä vapaaehtoisia.

Imatra
Mikroskooppikuva syöpäsolusta.
Mikroskooppikuva syöpäsolusta.AP Graphics Bank

Myös Imatran kaupunki aikoo aloittaa suolistosyöpäseulonnat ensi vuonna. Valtuustoaloitteen pohjalta sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään tänään tiistaina, että kaupungin ensi vuoden budjettiin varataan määräraha ostopalveluun, jos sellaista on saatavissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on päättänyt aloittaa suolistosyövän seulonnat jäsenkunnissaan ensi vuoden alusta lukien kokeiluluontoisesti, joten ilman Imatran omaa päätöstä kaupunkilaiset jäisivät ainoina maakunnassa vaille seulontoja.

Kahtena alkuvuonna kustannukset Imatralla ovat vajaat 38 000 euroa vuodessa. Kustannukset nousevat nopeasti moninkertaisiksi tarkastuksiin tulevien ikäluokkien kasvaessa ja kontrollinäytteiden tullessa kuvaan mukaan.

Halpa keino hoitaa ongelma ajoissa

Seulontoihin kutsutaan 60-69 -vuotiaat kahden vuoden välein. Ulostenäytteen sisältäessä verta henkilö kutsutaan paksunsuolen tähystykseen. Se on erikoissairaanhoitoa, johon Imatran on saatava voimavaroja ostopalveluista.

Suolistosyöpäseulontoja on tehty monissa kunnissa jo vuosia vapaaehtoisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä arvioi parhaillaan käynnissä olevien seulontaohjelmien menetelmiä ja vaikutuksia.

Vuonna 2014 päätetään, kuuluuko suolistosyöpäseulonta lakisääteisiin ohjelmiin.

Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpäsairaus ja yleistyy yhä. Sen hoito on pitkä ja kallis prosessi.

Sen sijaan ajoissa todetun syövän hoitotulokset ovat hyvät ja alkuvaiheen seulonta eli näytteiden laboratoriotutkimus suhteellisen halpaa.