Tontut tekivät vaikutuksen

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku on voimistanut lasten- ja nuortenkulttuuria neljän toimintavuotensa aikana. Kaikki toimijat tuottavat kulttuuripalveluja ympäri vuoden, mutta Metkat-viikot nostavat ne esille. Ympäri maakuntaa toteutettavat tapahtumat vievät kulttuurin lähelle lapsia.

Maahinen & tonttu (Myyttinen olento)
Teatteri Imatran Tontut suutareina.

Ruokolahdella Virmutjoen koulun eskarilaiset pääsivät nauttimaan teatterista Metkat-lastenkulttuuriviikoilla.

- Ne tontut tuli tekee ne kengät. Kun ne tontut teki ne kengät, niin se täti luuli, että se setä olis tehny ne kengät, mutta ei se tehny niitä, kuvailee Tontut suutareina –näytelmää Martta Paananen.

Martta kertoo, että hän haluaisi käydä useammin katsomassa näytelmiä. Myös samalla esikoululuokalla oleva Emilia Lampinen on samaa mieltä.

Harvinaista herkkua

Perinteiset teatteriesitykset ovat lasten keskuudessa tykättyjä, mutta pitkien välimatkojen vuoksi kaikkiin kulttuuritapahtumiin ei voida osallistua. Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun tavoitteena on tasavertainen kulttuurin saavutettavuus.

Lastenkulttuuria on tarjolla maakunnan pienemmissäkin kunnissa, mutta lapset pääsevät sinne vaihtelevasti.

- No ehkä viime kuussa, vastaa Sini Sikiö.

- Ehkä viime vuonna, kertoo puolestaan Venla Salmela, kun tytöiltä kysytään, koska he ovat viimeksi käyneet teatterissa, konsertissa tai näyttelyssä.

- Lasten kulttuuria tarjotaan, mutta monesti lapset eivät voi itse sitä valita sitä osallistumista vaan se jää vanhempien varaan. Silloin se kilpailee monesta muusta harrastuksesta ja ajasta. Voi olla ettei tule niin paljon käytettyä kuin sitä tarjontaa olisi, arvioi Virmutjoen koulun esiopetusryhmän lastentarhanopettaja Merja Kovanen.

- Mä koen, että kulttuuri ja taide voi olla suvanto ja rauhoittumisen paikka. Tämä on mahdollisuus johon toivoisi, että mahdollisimman moni äiti, isä, isoäiti, isoisä, lapsi ja nuori tarttuu. Kulttuurin tehtävä on löytää sellaisia suvantoja, perustelee Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti.

Kulttuuri voimaannuttaa lasta

Ammattilaiset pitävät lastenkulttuuria tärkeänä. Taide antaa positiivisen tunnekokemuksen, kehittää itsetuntemusta ja antaa lapsille kokemuksia, joilla he pääsevät kiinni esiintymiseen.

- Luulen, että tästä lähdetään ja syödään vatsat täyteen ruokaa. Sen jälkeen aletaan esittää teatteria. Luulen, että meidän leikkihuone on heti kysytty. Valmistetaan lippuja, myydään niitä ja kutsutaan kaikki vapaana olevat henkilöt teatteriesitykseen, ennustaa iltapäivän kulkua lastentarhanopettaja Merja Kovanen.