1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talvivaarasta tuli Sotkamon päänsärky

Kolme vuotta sitten aloittaneen nikkelikaivoksen jätevuoto on saanut monen paikallisen asukkaan kärsivällisyyden loppumaan. Aihesta illan A-studiossa, TV1 kello 21.

Kotimaan uutiset
Talvivaara
Talvivaaran ympäristötuhojen vaikutukset pahenevat. Talvivaaran viestintäjohtajalla Olli-Pekka Nissisellä on selitettävää.Yle

Talvivaaran nikkelikaivoksella viime viikon sunnuntaista asti jatkunut jätevuoto on saanut sekä viranomaisten että monien sotkamolaisten kärsivällisyyden loppumaan. Ympäristötuhoihin ei ollut varauduttu asianmukaisesti eikä kukaan pysty vielä täysin arvioimaan onnettomuuden seurauksia.

- Tämä on suunnaton murhenäytelmä ja katastrofi meille, jotka asutaan siellä alavirrassa, Stop Talvivaara -liikkeen edustaja Hannu Hyvönen sanoi viikonloppuna A-studiolle.

Suurella hehkutuksella kolme vuotta sitten aloittanut kaivos on osoittautunut murheenkryyniksi. Sulfaattipäästöt ovat olleet moninkertaisia ympäristöluvan raja-arvoihin verrattuna. Yksi työntekijä on kuollut rikkivetyvuodon seurauksena. Yhtiön aikomus hyödyntää kaivoksen sivutuotteena syntyvää uraania on tullut monille ikävänä yllätyksenä.

Ja nyt yritetään paikata viikko sitten revenneen kipsisakka-altaan vuotoja. Samaan aikaan selvitellään myös sitä, kenen olisi pitänyt tehdä ja mitä, jotta onnettomuus olisi voitu estää.

Kaivosyhtiön ja Ely-keskuksen toiminta syyniin

Myös Kainuun elinkeino- ja ympäristökeskus (Ely) on joutunut suurennuslasin alle, se kun on alueviranomaisena vastuussa Talvivaaran valvonnasta. Kainuun Elyn toiminnasta on jätetty poliisille tutkintapyyntö, koska se ei ole jatkuvista ympäristöongelmista huolimatta käyttänyt järeämpiä keinoja tilanteen korjaamiseksi.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen on sitä mieltä, että lakia ei ole rikottu.

- Teemme kaikkemme tilanteen korjaamiseksi. Olemme toimineet kulloisenkin voimassa olevan lainsäädännön mukaan. Teemme nyt kaikkemme, että tämmöistä ei enää tapahdu, Nissinen vakuuttaa.

Kainuun Ely on antanut Talvivaaralle vuosien 2007 ja 2012 välisenä aikana yhteensä 92 muistutusta ja tehnyt kaksi tutkintapyyntöä poliisille. Se ei kuitenkaan riittänyt tämän onnettomuuden estämiseksi.

- Toimistamme ja päätöksistämme on tehty valituksia ja ne ovat oikeuskäsittelyssä. Niiden kautta arvioidaan oikeusjärjestelmämme mukaisesti, olemmeko tehneet virheellisiä päätöksiä, sanoo Kainuun ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen.

"Kaikki kivet käännetään"

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka on luvannut, että viranomaiset kääntävät jokaisen kiven tässä asiassa.

- Kansalaisille on syntynyt selkeä epäluottamus alueviranomaisia kohtaan, ja halusimme tähän ulkopuoliset arvioijat selvittämään heidän toimiaan, Pokka selventää A-studiolle.

Ympäristöministeriöön on tullut paljon kriittistä palautetta siitä, että aluehallintoa johtaa elinkeinoministeriö.

- Se ei näytä puolueettomalta, ja ihmiset ovat kokeneet sen aika voimakkaasti, Pokka kertoo.

Vuokatissa ja muualla Sotkamossa on tehty isoja investointeja matkailuun. Minkälaisen hinnan puhdas luonto ja matkailuimago maksavat Talvivaaran vuodosta ja jatkuvista ympäristöhaitoista?

- Tilanne on kaksinainen. Lähempänä Talvivaaraa olevilla mökkiyrittäjillä on ongelmia ja vaikeuksia myydä tontteja. Toisaalta tässä keskeisellä alueella, kuten Vuokatissa, kunta ei ehdi tehdä riittävästi tontteja, kertoo Vuokatin matkailukeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen.

Sotkamon kunnassa ollaan ainakin virallisesti sitä mieltä, että elämä Talvivaaran kanssa on edelleen mahdollinen eikä se vaikuta matkailuun.

- Sotkamon kunta seisoo monella tukijalalla siten, että jokainen työtarjous on tärkeä, riippumatta siitä miltä suunnalta se tulee, painottaa Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen.

Talvivaaran kaivoksen toiminta on toistaiseksi pysäytettynä ja tulevaisuus on hämärän peitossa. Kukaan ei oikein osaa arvioida, miten kauan jätevesien puhdistus vie ja miten jätealtaan vauriot pystytään korjaamaan.

- Meillä ei tällä hetkellä ole tiedossa, kuinka Talvivaaran toiminta saatetaan ympäristöturvalliseksi tällaisen onnettomuustilanteen jälkeen. Toiminnanharjoittaja ole kyennyt vielä antamaan siitä selvitystä, Ely-keskuksen johtaja Pääkkönen sanoo.

A-studion reportaasi Talvivaaran piinaviikonlopusta maanantaina TV1:ssä kello 21. Studiossa haastateltavana Talvivaara-yhtiön toimitusjohtaja Harri Natunen.

Lue seuraavaksi