1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

CIA-johtajan tutkinta saa poliittisia piirteitä

Syrjähypystä kärähtäneen CIA:n ex-johtajan David Petraeuksen tutkinta saa poliittisia piirteitä. Poliitikkojen mukaan Petraueksen tutkinta tuli täytenä yllätyksenä ja nyt halutaan tietää, kuka tiesi mitä ja ennen kaikkea milloin.

Ulkomaat

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entisen johtajan David Petraeuksen ero saa poliittisia piirteitä. Petraeus joutui jättämään tehtävänsä viime perjantaina, kun kävi ilmi, että miehellä oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde.

Nyt Washingtonin poliitikot vaativat täydellistä tutkintaa asiasta, koska heidät jätettiin täysin pimentoon.

- Me emme saaneet mitään ennakkovaroitusta. Se oli kuin salamanisku taivaalta, senaatin tiedustelukomitean puheenjohtaja Dianne Feinstein sanoi Fox-uutiskanavan haastattelussa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi tiedot liittovaltion poliisin tutkimuksista eivät edenneet ajoissa poliitiikan ylätasoille. The New York Times -sanomalehden mukaan ei ole tietoa, koska FBI:n johtaja ja oikeusministeri saivat kuulla tutkinnasta.

Oikeusministeriön ohjeiden mukaan ministeriön ylintä johtoa on informoitava juuri tämän kaltaisista tapauksista. The New York Timesin mukaan oikeusministeriön virkamiehet viestittivät ministeriön johdolle Petraeuksen tutkinnasta joskus loppukesästä.

Tämä olisi paljon aikaisemmin, kuin tähän asti on uskottu, mikä herättää kysymyksiä siitä, milloin Yhdysvaltain poliittiset johtajat todella tiesivät Petraeuksen syrjähypystä ja siitä aiheutuneesta tutkinnasta. Vielä mielenkiintoisempi kysymys on, vaikuttivatko Yhdysvaltojen lähestyvät presidentinvaalit siihen, mitä tiedolla tehtiin.

Esimerkiksi presidentti Barack Obama on sanonut, että hän kuuli Petraeuksen tapauksesta vasta kaksi päivää sen jälkeen, kun hänet oli valittu jatkokaudelle.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi