Hyppää sisältöön

Talvivaaran Natunen: Neljättä kertaa ei tule

Kaivosyhtiön toimitusjohtaja lupaa, että vuodoista aiheutuneet vahingot eivät tule veronmaksajan maksettavaksi. Konkurssiinkaan Natunen ei vielä usko.

Harri Natunen vieraili Ylen A-studiossa maanantaina. Kuva: Yle

Vaikeudesta toiseen kulkenut nikkelikaivosyhtiö Talvivaara tekee kaikkensa, jotta kaivostoiminta saisi jatkua. Ylen A-studiossa vieraillut toimitusjohtaja Harri Natunen vakuutti, että kipsisakka-altaan kolmas vuoto jäi viimeiseksi.

- Inhimillinen vahinko on saattanut vaikuttaa alustarakenteisiin siten, että viimeisin vuoto johtui siitä. Neljättä kertaa ei tule.

Natunen lupasi, että mahdollisuudet uuteen vuotoon eliminoidaan ja tulevaisuudessa yhtiön tuotanto ei vaikuta ympäristöön. Toimitusjohtaja ei suostunut vielä arvioimaan vahinkoja, joita vuoto-ongelmista aiheutuu. Hänen mukaansa ainakaan veronmaksajien kukkaroa lopullinen lasku ei tule vaivaamaan.

- Meillä on lain velvoittamat vastuuvakuutukset, jotka kattavat maksettavat kulut, mikäli me emme pysty hoitamaan niitä.

Natusen mukaan vahinkovakuutukset korvaavat menetyksiä melko pitkälle. Yhtiöllä on kaivoslain edellyttämiä jälkihoitovakuuksia tällä hetkellä yli 30 miljoonaa euroa.

Pahimpien arvioiden mukaan Talvivaaran kaivosyhtiö voi ajautua jopa konkurssiin. Natunen ei sanonut sen olevan todellinen uhka. Hän ei suostunut arvioimaan tarkalleen, kuinka kauan tuotannon pitäisi seistä, jotta se tarkoittaisi yhtiön alasajoa.

- Toki tämä on taloudellisesti raskas asia, mutta niin akuuttia tilannetta ei vielä ole. Puhutaan kuukausista, Natunen kuittasi.