Palestiinalaishallinto tavoittelee YK-jäsenyyttä loppukuusta

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas vahvisti, että palestiinalaiset hakevat YK:n tarkkailijajäsenen asemaa ennakkosuunnitelmien mukaisesti. Yhdysvallat ja Israel vastustavat aietta.

Ulkomaat

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas on vahvistanut, että palestiinalaiset tavoittelevat jäsenyyttä YK:ssa. Abbasin mukaan palestiinalaishallinto hakee tarkkailijajäsenen asemaa marraskuun 29. päivänä.

Palestiinalaishallinnon neuvottelija Mohammed Shtayeh väläytteli samaa päivää jo aikaisemmin. Sekä Yhdysvallat että Israel ovat vastustaneet palestiinalaisten jäsenyyshanketta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vahvisti kannan viimeksi eilen sunnuntaina, kun hän puhelimessa kertoi Abbasille vastustavansa hanketta. Israel puolestaan on väläytellyt erinäisten rangaistusten mahdollisuudesta, jos palestiinalaiset edistävät hankettaan YK:ssa.

Abbas puolestaan kytkee YK-jäsenyyden rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa. Abbas sanoo, että palestiinalaishallinto on valmis aloittamaan uudelleen neuvottelut Israelin kanssa vaikka heti äänestyksen jälkeisenä päivänä. Tällä liikkeellä Abbas yrittää suitsia ulkovaltojen painostusta.

Abbas uskoo, että palestiinalaishallinnolla on tarvittava enemmistö ja maalle myönnetään tarkkailijajäsenen asema. Jos näin kävisi, se voisi lisätä palestiinalaisten liikkumavaraa mahdollisissa neuvotteluissa Israelin kanssa.

Abbas kertoi suunnitelmastaan Egyptin pääkaupungissa Kairossa, jossa arabi-maiden ulkoministerit kokoustavat. Abbas toivoi arabi-maiden tukea jäsenyydelle.

Syyskuun lopussa palestiinalaishallinto haki YK:n täysjäsenyyttä. Hanke kuitenkin kariutui.

Lähteet: AFP, Reuters