Syöpälääke voi tepsiä myös MS-tautiin

Tutkimukset viittaavat siihen, että syöpien hoitoon kehitetty alemtutsumabi-lääke saattaa olla nykyisiä MS-lääkkeitä tehokkaampi. MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista.

terveys

Alun perin leukemian ja muiden immuunijärjestelmän syöpien hoitoon kehitetty lääke näyttäisi sopivan myös MS-taudin hoitoon. Kaksi Lancet-lehden julkaisemaa tutkimusta viittaa siihen, että kyseinen alemtutsumabi-lääke saattaa olla jopa tehokkaampi kuin nykyiset MS-lääkkeet.

Tutkimuksissa alemtutsumabi päihitti sekä beeta-interferonin sekä glatirameerin, jotka ovat yleisimmät MS-taudin hoitoon käytettävät lääkkeet.

Toisessa tutkimuksessa alemtutsumabia annettiin MS-potilaille, jotka eivät vielä olleet saaneet lääkehoitoja sairauteensa. Alemtutsumabia saaneista 22 % koki MS-taudin pahenemisvaiheen seuraavien kahden vuoden aikana, kun beeta-interferonilla hoidetuista niin kävi 40 %:lle.

Toiseen tutkimukseen osallistuneet olivat kokeneet pahenemisjaksoja beeta-interferoni- tai glatirameeri-lääkityksistä huolimatta. Myös heillä alemtutsumabi ehkäisi uusia pahenemisjaksoja, mutta myös hieman vähensi MS-tautiin liittyviä kävelyvaikeuksia.

Tutkimuksen mukaan alemtutsumabi ei ollut täysin vailla haittoja, sillä osalla potilaista lääkitys johti autoimmuunisairauksien kehittymiseen. Etenkin kilpirauhasten sairaudet lisääntyivät. Tutkijoiden mielestä sairaudet olivat potentiaalisesti vakavia, mutta ne ovat hoidettavissa toisilla lääkkeillä.

Alemtutsumabia on käytetty MS-taudin hoidossa useita vuosia, vaikka tutkimustieto sen tehosta ja haitoista on ollut puutteellista. Nyt julkaistut tulokset ovat tervetullut varmistus alemtutsumabin tehosta MS-taudissa. Lääkettä on silti tutkittava lisää, jotta annostuksesta sekä hyödyistä ja haitoista saadaan parempi kuva.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Taudin myötä keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mihin kohtaan hermostoa kudosmuutokset kehittyvät.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim