1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Parhaat elokuvat kestävät aikaa

Kriitikot nostivat Matti Kassilan ohjaaman Komisario Palmun erehdyksen kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi Yle Uutisten selvityksessä.

Kotimaan uutiset
Jouni Vikman, Esko Rautakorpi ja Jutta Sarhimaa
Yle Uutiset kysyi ja elokuvakriitikot vastasivat. Kaikkien aikojen kotmaiseksi elokuvaksi kyselyssä nousi Matti Kassilan Komisario Palmun erehdys. Mihin perustuu tiettyjen mestariteosten kyky kestää aikaa. Vieraina elokuvakriitikot Esko Rautakorpi, Jouni Vikman ja Jutta Sarhimaa.

Raadissa mukana olleen elokuvakriitikon Jutta Sarhimaan mielestä kaikkein aikojen parhaan kotimaisen elokuvan valinta oli liki mahdoton tehtävä.

- Lähdin hakemaan sellaisia elokuvia, jotka kertoivat suomalaisesta yhteiskunnasta. Sellaisia, joissa oli ajankuvaa, mutta jotka olivat myös kestäneet aikaa ja jotka olivat minulle erittäin mieluisia, Jutta Sarhimaa miettii.

Parhaan kotimaisen elokuvan valintaan osallistui noin 50 kriitiikkoa. Elokuvalehti Episodin päätoimittajan Jouni Vikmanin mielestä parhaaksi noussut Matti Kassilan ohjaama Komisario Palmun erehdys (1960) vetää aina mukaansa.

- Hahmot, komisario Palmu, hänen apulaisensa ja epäiltyjen kaarti, ovat uskomattoman herkullisia. Elokuva on teknisesti loistavasti tehty. Siirtymät kevyistä kohtauksista mysteerin ratkaisemiseen - tarina ja miten se on kerrottu, vetää aina mukaansa, vaikka sen on nähnyt vaikka kuinka monta kertaa, Jouni Vikman pohtii.

Vanhat elokuvat jyräsivät

Vaikka kriitikot valitsivat kotimaisen elokuvan kärkijoukkoon joitakin 2000-luvun elokuvia, suurin osa oli aiempien vuosikymmenien helmiä.

- Jos pitää laittaa vaakakuppiin vanha suosikki ja joku elokuva, johon on vastikään tutustunut, niin ehkä ajan tuoma patina painaa jonkin verran enemmän, Jouni Vikman perustelee.

Edwin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas (1955) nousi Ylen Uutisten kyselyssä neljänneksi. Elokuvatoimittaja Esko Rautakorpi antaa kestosuosikin näyttelijävalinnoille myös kritiikkiä.

- Minua on Laineessa häirinnyt aina, jo ensimmäisellä kerralla kun näin sen, että miksi näyttelijät ovat niin vanhoja. Tiesin hyvin, että siellä oli kaksikymppisiä pikkupoikia tappelemassa ja tässä on ikäihmisiä, Esko Rautakorpi kritisoi.

Elokuvalehti Episodin päätoimittaja Jouni Vikman näkee Tuntemattoman sotilaan näyttelijävalinnat toisin.

- Minua tuo ei ole koskaan häirinnyt. Mielestäni on ihan hyvä, että siinä on kokeneempia näyttelijöitä kuin että pistettäisiin kokemattomampia nuoria kloppeja, joilla ei olisi elämänkokemuksen tuomaa kykyä eläytyä hahmoihin, Vikman perustelee.

Ylen aamu-tv:n haastattelemien elokuvakriitikoiden mielestä elokuvien katselu ei ole kriitikoillekaan pelkästään työtä, vaan siitä voi myös nauttia.

- Kyllä siitä oikeasti nauttii. Tietenkin kriitikko pitää ajatukset koottuina mukana, mutta myös eläytyy, Jutta Sarhimaa sanoo.

Lue seuraavaksi