Kaivosluvat tiukentumassa Talvivaaran takia

Tapaus Talvivaara heijastuu myös ympäristölupien käsittelyyn. Nyt tarkennuksia hakemuksiin vaaditaan aiempaa herkemmin. Se taas pidentää käsittelyaikoja, sillä uusia työntekijöitä ei ole varaa palkata.

Kotimaa
Työmiehet paikkaavat jätevesivuotoa Talvivaaran kaivoksen alueella Sotkamossa.
Työt jätevesivuodon paikkaamiseksi jatkuivat Talvivaaran kaivoksen alueella Sotkamossa perjantaina 9. marraskuuta 2012.Pekka Moliis / Lehtikuva

Ympäristöylitarkastaja Seija Schroderus-Härkönen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että tarkennusvaatimusten tarpeesta keskusteltiin virastossa jo ennen Talvivaaran vuoto-onnettomuuden kärjistymistä.

– Talvivaarastahan on käynyt ilmi, että siellä on paljon asioita, joita ei hakija ehkä aiemmin ole tuonut esille tai niitä ei ole osattu kysyä tai molempia. Tai ei ole tiedetty ja osattu kaikilta kanteilta pohtia.

Tapaus on siis viranomaisillekin oppimisen paikka?

- Kaikista asioista pitää tietysti opiksi ottaa. Samalla tavalla mekin täällä opimme uutta ja nämä kaivosasiat tarkentuvat meillekin, pyörittää Schroderus-Härkönen varovasti.

Jatkossa hakemuksista pyydetään tarkempia selvityksiä. Lupien käsittelyajat uhkaavatkin pidentyä, koska lupavirastoilla ei ole varaa uusien työntekijöiden palkkamiseen. Myös valvonta Ely-keskuksissa voi ontua samasta syystä.

Hituran toiminta vakaata

Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirastossa on parhaillaan käsiteltävänä kolme Nivalan Hituran lupa-asiaa. Ne koskevat avolouhinnan jatkamista, kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelman päivittämistä sekä kaivoksen sulkemissuunnitelmaa.

Hakemuksiin on pyydetty täydennyksiä on pyydetty runsaasti, ja hakija on pyytänyt lisäaikaa hakemuksen täydentämiseen. Täydennystarve koskee myös jätevesiasioita.

Hituran kaivoksia valvovan Pohjois-Pohjanmaan Elyn virkamies toteaa vanhan kaivoksen jätealtaiden olevan maapohjaisia, mutta kunnossa.

Juttua on korjattu tiistaina klo 11.05: alunperin tekstissä ollut Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirasto on korjattu oikeaan muotoon Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.