Ympäristöministeriö käyttää tuttuja viranhaltijoita Talvivaara-selvityksissä

Ministeri Niinistö painotti viime viikolla ulkopuolisen selvitysryhmän tarvetta, mutta nyt viranomaistoimintaa arvioikin muun muassa ministeriön entinen hallintojohtaja.

Kotimaa

Ympäristöministeriö on kutsunut entisen hallintojohtajansa Riitta Rainion selvittämään Talvivaaran kaivokseen liittyviä ongelmia. Toinen nimetyistä on Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueen johtaja Aino Turpeinen.

Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan kaksikko valittiin ennen kaikkea heidän asiantuntemuksensa vuoksi.

- Etsittiin kokenutta väkeä, joka tuntee aluehallintoa, ympäristölupia ja valvontaa. Sellaiselta asianselvittäjältä, joka on kokonaan irti päätöksistä eikä tunne ympäristöhallintoa ollenkaan, menisi valtavasti aikaa opetella lakia ja päätöksentekoa, Pokka sanoo.

Ympäristöministeriö hakee selvitysryhmäänsä vielä patoturvallisuuden asiantuntijaa. Pokan mukaan nimi saattaa olla tiedossa keskiviikkoon mennessä.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kertoi viime torstaina, että Talvivaaran ympäristöongelmia ja viranomaistoimintaa arvioimaan nimitetään ulkopuolinen selvitysryhmä. Niinistö katsoi tämän olevan tarpeen, jotta "voidaan varmistaa ihmisten luottamus ympäristöviranomaisten riippumattomuuteen ja toiminnan laatuun".

Pokan mielestä ei ole uskottavuuden kannalta ongelma, että nyt ministeriön entinen hallintojohtaja arvioi viranomaisten ja entisen työnantajansa toimintaa.

- Kyllä me saamme hakemamme tiedon, eli että miten prosessi on mennyt: mitä luvanhaltija on tehnyt ja mitä valvova viranomainen on tehnyt.

Pokan mukaan näyttää siltä, että viime kädessä ulkopuolisen arvion Talvivaaran tapahtumista tekee onnettomuustutkintakeskus. Sen käytössä tulee olemaan myös ympäristöministeriön selvitysryhmän aineisto.

Rainion ja Turpeisen selvityksen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.