1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Papu on kahvin tuoresuoja

Suomessa toimii kourallinen pienpaahtimoita, jotka suosivat kahvin alkuperäislajikkeita sekoitteiden sijaan ja hankkivat paahtamansa pavut suoraan viljelijöiltä. Pienpaahtimot pyrkivät rikastuttamaan kahvikulttuuriamme.

Kotimaan uutiset
Kahvipapuja
Yle/ Tuija Veirto

Kahvin alkuperällä on merkitystä, sanoo ruotsalaisen Johan & Nyström -kahvipaahtimon liiketoiminnoista Helsingissä vastaava Lari Salomaa. Hän on erikoiskahvialaa edustavan SCAE ry:n puheenjohtaja Suomessa.

- Suurin trendi pitkään aikaan on suodatinkahvien uusi tuleminen. Tällä tarkoitan nyt alkuperäislajikkeita jostakin maailmankolkasta.

Jotta kahvin mausta saataisiin kaikki irti, sen pitää olla tuoretta. Parasta olisi, jos kahvi jauhettaisiin juuri ennen kuin keitetään.

Suomestakin löytyy jo kahviloita, jotka tarjoilevat pavuista jauhettua suodatinkahvia kuppi kerrallaan.

- Kahvi on tuoretavaraa ja alkaa vanhentua heti papujen jauhamisen jälkeen. Leikkimielisesti olen joskus todennut, että kahvin pitäisi marketeissa olla vihannesosastolla mieluummin kuin kuivatavaroiden joukossa.

Pirskahtelevasta toffeemaiseen

Alkuperäkahvista voi maistaa maanosan ja paikan, mistä se tulee.

- Afrikasta tulevat kahvit ovat yleistäen hapokkaita, sitrukseen vivahtavia ja viinitermein pirskahtelevia, kertoo Salomaa.

Intiasta ja Sumatralta tulevia lajikkeita Salomaa suosittelee raffimmista, voimakkaista kahvimauista pitäville.

Latinalaisen Amerikan kahvit Salomaa määrittelee ”pyöreiksi”.

Leikkimielisesti olen joskus todennut, että kahvin pitäisi marketeissa olla vihannesosastolla mieluummin kuin kuivatavaroiden joukossa

Lari Salomaa

- Ne ovat vähemmän hapokkaita, suklaisempia ja kermatoffeemaisia.

Juo tuoreeltaan

Kahvinsuodatukseen on olemassa erikoislaitteita ja -menetelmiä, mutta myös perinteisellä kahvinkeittimellä pääsee hyvin liikkeelle.

- Tai ainakin alkuun, naurahtaa kahvinpaahtaja ja kouluttaja Antti Mäkinen Johan & Nyströmiltä.

Suodatinpaperi suodattaa kahvista ylimääräiset rasvat ja maut pois. Mäkinen kehottaa huuhtelemaan sen, jotta kahviin ei tule paperista makua.

Hyvä kahvi vaatii puhtaat laitteet ja raikkaan veden. Vesi kannattaa kaataa säilöön erillisellä kaatimella, ei koskaan samalla pannulla, johon kahvi keitetään.

Eikä kahvia kannata jättää keittimen levylle parkkiintumaan. Jos kahvia ei juoda heti, se pitäisi siirtää termoskannuun.

- Ylipäätään kahvia kannattaisi keittää vain se määrä, jonka saman tien juo.

Mäkinen antaa kahvin levätä muutaman minuutin ennen nauttimista.

Hyvä kahvi ei maitoa tai sokeria kaipaa. Tai ainakin kahvia kannattaisi maistaa ennen lisiä.

- Siinä pääsee kahvin makuun aidoimmillaan, Mäkinen innostaa.

Lue seuraavaksi