1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

45 vuotta taiteilijan taivalta

Laulaja Arja Havakka on paljon muutakin kuin Lokki-valssia, vaikka se tekikin hänestä valtakunnallisesti tunnetun vuonna 1995.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Moni ei tiedäkään, että Arja Havakka oli alunperin jazzlaulaja tai, että hänen sydäntään lähellä ovat erityisesti negrosprituaalit, joita tummaääninen nainen lauloi uransa alkuaikoina.

- Nuoruudessa rakastin yli kaiken jatsia ja negrospirituaaleja. Silloin Lankarin Tommin bändissä ohjelmistossa oli muun muassa Swing Low, Sweet Chariot. Svengaavat ja jatsaavat jutut ovat jääneet elämään ja ne on mun henki ja elämä.

Ensilevytys teki tunnetuksi

Laulajan 45-vuotistaiteilijajuhlan konsertti ei mene kuitenkaan ihan noin kauas historiassa, vaan Havakka laskee vuodet alkaneeksi siitä hetkestä, kun hän alkoi oikeasti saada palkkaa muusikon tehtävistä.

- Musiikkia on ollut läsnä aina, mutta tämä maailma mitä olen elänyt 45 vuotta alkoi vuodesta -67, jolloin aloin saada palkan tästä työstä.

Havakka on tehnyt uraansa kiertäen esiintymässä ahkerasti ympäri maata. Levytystudioissa laulaja on käynyt harvakseltaan ja ensilevytyskin tapahtui vasta 1995, jolloin levylle laulettu Lokki-valssi teki sen, mitä jokainen laulaja tavoittelee. Hän oli äkkiä kaikkien huulilla.

Uusi levy ensi vuonna

Laulajan nykyisestä kotikunnasta Keminmaasta Havakka on löytänyt musiikin tekemiseen ammattitaitoisia yhteistyökumppaneita ja heidän kanssaan työstetty uusi levy on julkaisua vaille valmis.

- Vuoden loppu on levy-yhtiöissä hirveää hässäkkää ja Ilkka Vainio kauniisti pyysi, että julkaistaisiin tämä joulutohinoiden jälkeen vuoden alussa ja jatketaan sitten myös 45-vuotistaiteilijajuhlaa konserttikiertueella.

Arja Havakan 45-vuotistaiteilijajuhlaa vietetään Keminmaassa tiistaina 13.11. klo 18 alkaen. Tilaisuus alkaa kahvituksella tuntia aikaisemmin.

Keminmaan eläkeläisyhdistyksen järjestämää hyväntekeväisyyskonserttia tähdittää Havakan lisäksi monet merilappilaiset osaajat.

Wallenius-salissa musisoi muun muassa Jari Sillanpäänkin kanssa nähty Men in Black-orkesteri. Laulajina kuullaan lisäksi Taiskaa, Ilkka Marttalaa ja Lapin tangokuningatar Susanna Kunnaria.