Hyppää sisältöön

Käpyjä keräämällä jopa neljä tonnia kuussa puhtaana käteen

Vanhasta sananlaskusta huolimatta kuuseen kannattaa kurkottaa. Latvuksia perkaamalla voi tienata itselleen satoja euroja verovapaata tuloa viikossa.

- Parhaimmat kerääjät tienaavat jopa pari sataa euroa päivässä, ja se on verovapaata tuloa. Hommassa voi siis päästä hyville tienesteille,  vastaa Metsänhoitoyhdistys Järvi-Suomen metsäneuvoja Tapio Perko kysyttäessä, voiko käpyjä keräämällä rikastua.

Kuukaudessa ahkera kerääjä tienaa jopa neljä tuhatta euroa puhtaana käteen, vaikka pitäisi viikonloput vapaata. Vapaata hommassa saattaa välillä tarvitakin, sillä leikistä käpyjen kerääminen ei käy.

- Kävythän kerätään pääsääntöisesti hakkuiden jälkeen, kun metsäkoneet ovat lähteneet työmaalta pois. Siellä sitten latvuksia käännellään ja etsitään käpyjä. Latvukset ovat aika raskaita, ja kun niitä koko päivän kääntelee, niin kyllä se kovaranteisen kaverin hommaa on, Perko sanoo.

Mikä tahansa käpy ei kelpaa

Jos käpyjä mielii keräämään, on viisainta ottaa yhteyttä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen.Metsänhoitoyhdistysten neuvojat auttavat varmistamaan oikeanlaisen metsän löytymisen.

- Ensinnäkin käpyjen keräämiseen pitää aina olla maanomistajan lupa. Toiseksi käpyjä kerätään vain riittävän laadukkaista metsistä, jotta siementen laatu on riittävän hyvä, Perko kertoo.

Männynkäpyjä kerätään marraskuusta lähtien kevättalveen saakka. Käpyjen keräämiseen sopiva sää on kuiva ja aurinkoinen. Pakkanenkaan ei haittaa, mutta sateella satoa on turha kartuttaa, sillä pussitetut kävyt voivat homehtua. Myös muita laatukriteereitä on.

- Kävyt eivät saa olla viimevuotisia, koska silloin ne ovat jo karistaneet siemenet. Maassa olevia käpyjä ei siis kerätä, vaan ainoastaan latvuksessa kiinni olevia. Käpyjen pitää myös olla yli kolme senttiä kooltaan.

.
.