Eviralta puhtaat paperit D-vitamiineille

Evira ryhtyi selvittämään D-vitamiinivalmisteita, kun Itä-Suomen yliopisto oli antanut julkisuuteen paljon kohua herättäneen tutkimuksensa. Eviran selvityksen mukaan lähes kaikki tutkitut tuotteet ovat lupausten mukaisia. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Kotimaa
Analysointia varten murskattuja D-vitamiinitabletteja.
Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan D-vitamiinia valmistavien yritysten omavalvonta on pääosin kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkittujen valmisteiden D-vitamiinipitoisuudet ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta säännösten mukaisia.

Evira pyysi kuntien valvontaviranomaisia tarkastamaan ravintolisäyritysten D-vitamiinivalmisteiden omavalvontatiedot ja analyysitodistukset. Tarkastelun alla olivat vain ne yritykset, joiden D-vitamiinipitoisuudet jäivät huomattavasti luvattua alhaisemmiksi Itä-Suomen yliopiston kiistellyssä D-vitamiinitutkimuksessa.

Eviran julkaiseman selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vain yksi yritys ei ole tutkituttanut tuotteidensa D-vitamiinipitoisuutta hyväksytyssä elintarvikelaboratoriossa.

- Tämän yhden yrityksen kohdalla voi tehdä johtopäätöksen, että heidän omavalvontansa ei ole sillä mallilla kuin pitäisi. Asiassa tehdään lisäselvityksiä, sanoo Anna Mizrahi Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä.

Selvityksen mukaan tuotteiden D-vitamiinipitoisuudet olivat kunnossa. Vain yhdessä näytteessä oli D-vitamiinia 31 prosenttia alle ilmoitetun määrän, kun tuotteille sallitaan enimmillään 20 prosentin poikkeama ilmoitetusta arvosta.

- Tutkitun tuotteen kohdalla valmistaja on muuttunut. Vanhan valmistajan erässä ei ollut riittävä D-vitamiinipitoisuus, kun taas uudessa pitoisuudet ovat kunnossa, Mizrahi selvittää.

D-vitamiinipitoisuudet on mitattu pääosin tanskalaisessa akkreditoidussa laboratoriossa. Menetelmä ei ole sama, mitä Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä käytti. Useimpien yritysten tutkituttamat erät olivat samoja kuin Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.

Itä-Suomen yliopistosta ei vielä tiistaina haluttu kommentoida Eviran saamia tuloksia. Yliopisto kertoo tietoja omista mittaustuloksistaan perjantaina.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.