Beatles testaa vetääkö vinyyli

Vinyylinnälkäiset saavat makeaa mahan täydeltä kun Beatlesin koko tuotanto julkaistaan uudelleen. Vähentyneen myynnin kanssa kamppaileva levyteollisuus yrittää lietsoa uudelleen virinnyttä vinyyli-innostusta.

Kuva: Kari Nihti / Yle

The Beatlesin koko tuotanto julkaistaan tänään perjantaina uudelleen alkuperäisessä formaatissaan vinyylilevyinä. Levy-yhtiön mukaan LP-kokoelma on pyritty tekemään albumien alkuperäistä henkeä vaalien, uusinta ja 1960-luvun tekniikkaa yhdistellen.

The Beatlesin singlelevyt ja LP-albumit julkaistiin alun perin 1960-luvulla vinyyleinä.

Sen jälkeen yhtyeen tuotantoa on myyty ainakin C-, 8-raita- ja VHS- kasetteina, CD-, laser- ja DVD- levyinä, The Beatles: Rock Band -pelinä ja iTunesissa.

1980-luvulla albumit siirrettiin CD-muotoon, mutta herkkäkorvaisimpien mielestä liian mekaanisesti. Vuonna 2009 albumeista julkaistiinkin hienovaraisemmin viimeistellyt uudet CD-versiot.

Kadonneen asetaatin metsästäjät

Pehmeän vinyylisoundin ystävät ovat kuitenkin pitäneet tiedosto- ja CD- toistoa liian räikeänä ja ohuena ja haikailleet LP-levyn lämpimämpää sointiväriä.****

Keräilymarkkinoilla LP-levyjen hankkiminen on saattanut tulla kalliiksi. Alkuperäisen Beatles-albumin hinta voi painoksen harvinaisuudesta ja levyn kunnosta riippuen vaihdella alle satasesta useisiin tuhansiin euroihin, kärkipäässä ovat mm. asetaattilevyille tehdyt koepainokset.

Levy-yhtiöt ovat seuranneet tarkasti vinyylien viehätysvoimaa. Vuonna 2009 Yhdysvalloissa uudelleen julkaistun Abbey Road –LP:n myyntimenestys luultavasti siivitti  päätöstä julkaista Beatlesin koko tuotanto uudelleen vinyyleinä.

Liverpoolin Beatles-festivaalin keräilytapahtumassa viime elokuussa harvinaisimpien vinyylialbumien hinnat liikkuivat sadoissa euroissa. Kuva: Kari Nihti / Yle

Levy-yhtiöiden leipä palasina

Kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen vinyylilevyjen myynti lähti uudestaan liikkeelle viitisen vuotta sitten.

Vähentyneen äänitemyynnin kanssa kamppaileva levyteollisuus koettaakin uusintapainoksilla lietsoa muutama vuosi sitten uudelleen virinnyttä vinyyli-innostusta.

Myyntimäärät ovat kuitenkin aivan eri luokkaa kuin vinyylin kulta-aikoina. Nykyisin levy-yhtiöt saavat Suomessa tavallisesti tyytyä satoina kappaleina ilmoitettaviin myyntilukuihin.

Pirstoutuneilla markkinoilla julkaisuala kuitenkin kerää euronsa nöyrästi eri puolilta formaattiviidakkoa.

Bitit päätyivät lakkalevyille

Nyt julkaistavat Beatles-albumit ovat stereoversioita. Levy-yhtiö EMI:n mukaan albumikokoelma on tehty Abbey Roadin studioilla alkuperäistä henkeä vaalien, uusinta ja 1960-luvun tekniikkaa yhdistellen.

Äänityssessioiden masternauhoilta siirretyt 24-bittiset digitallenteet on esimerkiksi kaiverrettu perinteiselle lakkapäällysteiselle levylle vinyylien prässäystä varten.

Hifistien vinyylin himo lienee nyt hetkeksi tyydytetty stereoboksilla. Ensi vuonna vinyylin veto joutuu uuteen testiin kun Beatlesin tuotanto julkaistaan monoversioina.