1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kasvattajien mielipiteet ovat monenkirjavia

Laki kieltää lapsen läpsimisen ja tukistamisen, läheskään kaikki kommentoijat eivät. Kotitöitä ja arestia ehdotetaan fyysisen rangaistuksen vaihtoehdoiksi.

Kotimaan uutiset

Lasten parissa työskentelevä nimimerkki Mimi luottaa vanhempien auktoriteettiin

Kotikasvatuksessa mielestäni riittää vanhempien oma auktoriteetti, laissa sallitut "rangaistukset" esimerkiksi kotiaresti, ei tietokonetta, ei viikkorahaa, pitää tehdä jokin kotityö.

*Myös Vastarannanrastaan mielestä lapsen on ymmärrettävä tekojen seuraukset *

Lasta kannattaa rangaista keinoin, jotka lapsi kokee rangaistuksiksi, mutta jotka eivät seuraa välittömästi (ja jotka eivät ole fyysisiä). Karkkipäivän peruuttaminen, tv:n katselukielto tai pelikielto tuntuvat ihan varmasti, ja lapsi oppii että teoistaan joutuu vastaamaan, ennemmin tai myöhemmin.

Näin lapsesta kasvaa aikuinen, joka ymmärtää, että vaikka auton voisi varastaakin heti jäämättä kiinni, seuraa siitä myöhemmin vaikeuksia.

*Kovapäiset kakarat -nimimerkillä on kokemusta kuudesta lapsesta ja kovapäisyydestä *

Kuuden lapsen isänä olen ehdottomasti sitä mieltä, että pienet fyysiset muistukset pitää olla kasvatuksen keinovalikoimassa mukana.

Tietyissä kehitysvaiheissa tietyillä lapsilla on vain niin kova pää, ettei sana tai hali riitä, vaan ollaan pakotettuja menemään lapsen epämukavuusaluelle, jotta hommat saadaan toimimaan asiallisesti.

Kultainen keskitie huomauttaa, että väkivalta ja voimankäyttö ovat kaksi eri asiaa.

Väkivaltaa (lyöminen, läpsiminen, tukkapöllyt, luunapit) en hyväksy, mutta joskus on tilanteita, joissa aikuisen on käytettävä voimaa jo lapsenkin vuoksi (esim. kiinni pitäminen).

*Cucun mielestä väkivalta on pelkästään hävettävää *

Väkivallan käyttö on henkisen heikkouden ja tappion myöntämisen merkki. Jos aikuinen ei pysty hallitsemaan lasta, niin otetaan käyttöön väkivalta. Minua hävettäisi ihan hemmetisti, että olen niin avuton, että vain väkivalta jää jäljelle.

Lue seuraavaksi