Hyppää sisältöön

Turun Sanomilta potkut 60 työntekijälle

Kolmannes vähennyksistä kohdistuu toimitukseen ja tv-tuotantoon. TSTV-kaapelikanavan toiminta päättyy kokonaan vuoden loppuun mennessä.

Kuva: Petra Ristola / Yle

Turun Sanomien syyskuussa käynnistyneet yt-neuvottelut saatiin päätökseen tiistaina. TS-Yhtymä vähentää 60 työntekijää. Noin 20 työntekijää irtisanotaan toimituksesta. TSTV-kaapelikanavan toiminta päättyy kokonaan vuoden loppuun mennessä. Videokuvatuotanto keskitetään jatkossa Turun Sanomien verkkosivuille.

- Jatkamme edelleen yhteistyötä MTV3:n kanssa eli emme aja tätä kokonaan alas. Teemme vain tätä näppärämmin ja pienemmällä organisaatiolla, päätoimittaja Kari Vainio sanoo.

Toimituksessa mieli on matalalla sanoo pääluottamusmies Erja Hyytiäinen.

- Olemme järkyttyneitä ja surullisia, sekä tietysti epätietoisia siitä, miten töitä jatkossa täällä tehdään. Työnantaja on luvannut vastauksia muutaman päivän hengähdystauon jälkeen.

Töiden uudelleenjärjestelyä pohditaan perjantaina

Turun Sanomissa on käyty viidet yt-neuvottelut kolmen vuoden aikana. Epätietoisuudessa eläminen on ollut rankkaa.

- Aikoinaan uutisoitiin muiden yt-neuvotteluista, eikä koskaan ymmärretty kuinka kovilla ihmiset ovat yt:n aikana sekä niiden jälkeen. Tätä tunnetta on mahdotonta kuvailla, kertoo Hyytiäinen.

Erja Hyytiäisen mukaan irtisanotut saivat lähteä tiedon saamisen jälkeen pois toimituksesta. Erityistä ulosmarssia ei kuitenkaan järjestetty.

- Ei tällaisen uutisen jälkeen voi tehdä töitä. Jatkossa sitten selviää, onko irtisanotuilla työvelvoitetta. Tänne jääneet ovat tietysti järkyttyneitä, mutta tarkoitus on tehdä lukijoille lehti huomiseksi, kertoo Erja Hyytiäinen.

Töiden uudelleenjärjestely selviää perjantaina.

- Olemme silloin viisaampia, miten tällä pienemmällä väkimäärällä pystymme lehden tekemään, sanoo Hyytiäinen.

Toimitukseen jää irtisanomisten jälkeen noin 100 työntekijää.

- Haemme maakuntalehtien yhteistyötä enemmän eli erilaisia teema-aineistoja voimme tehdä yhdessä. Tällä korvaamme sen, että paikallisesta uutistyöstä ei tulla tinkimään, päätoimittaja Kari Vainio toteaa.

Irtisanomisten ohella vähennyksiä toteutetaan eläke- ja muina vapaaehtoisina järjestelyinä. Osa vähennyksistä voidaan ehkä korvata lomautuksilla.

Yt-neuvottelujen alkaessa pari kuukautta sitten vähennystarpeen arvioitiin kohdistuvan korkeintaan 80 henkilöön.