Puolet kakkostyypin diabeetikoista sairastaa tietämättään

Diabetes voi pysyä oireettomana jopa 10-15 vuotta. Hoitamattomana se voi aiheuttaa pahoja sydän- ja verisuonivaurioita ja jopa näkövammoja.

terveys
Omenoita lähikuvassa.
Mohammed Saber / EPA

Kakkostyypin diabetes on suuri ongelma Suomessa ja koko maailmassa. Koko maailmassa diabeetikoita on jo yli 285 miljoonaa. Osa heistä ei edes tiedä sairastavansa sitä. Kakkostyypin diabetes voi pysyä oireettomana jopa 15 vuotta. Hoitamattomana se kuitenkin voi aiheuttaa etenkin vakavia sydän- ja verisuonivaurioita. Diabetes on myös yleisimpiä syitä erilaisiin näkövammoihin.

- Diabeteksen alkuvaiheeseen ei liity mitään erityisiä oireita. Saattaa olla vähän väsymystä aterian jälkeen, mutta eihän sitä välttämättä osaa diabetekseen yhdistää, kertoo professori ja THL:n erikoistutkija Jaakko Tuomilehto.

Tuomilehdon mukaan tärkein keino ennaltaehkäistä kakkostyypin diabetesta on syödä ja liikkua monipuolisesti. Erilaiset ihmedieetit ja niiden terveellisyyden hän torppaa.

- Ihan se perinteinen ruisleipä, kaurapuuro, vihannekset ja juurekset. Näillä mennään edelleen, Tuomilehto tiivistää.

Diabetes voi iskeä parikymppiseenkin

Tuomilehto muistuttaa, että kakkostyypin diabetes voi iskeä jo parikymppiseenkin. Huonot elämäntavat altistavat voimakkaasti sairastumiselle.

- Monet nuoret eivät liiku ja syövät erittäin epäterveellisesti. Tämä voi hyvinkin johtaa sairastumiseen, Tuomilehto sanoo.

Tuomilehto kehottaa ihmisiä tekemään diabeteksen riskitestin, jonka voi tehdä vaikka netissä omalla ajalla.

- Mikäli testin antamat luvut ovat hälyttävät, niin kannattaa samantien suunnata verensokerin testaukseen.

Suomessa on 500 000 kakkostyypin diabeetikkoa. Heistä puolet ei tiedä sairaudestaan.