Valtioneuvosto tiedottaa Talvivaarasta - pitoisuudet myrkyllisellä tasolla

Ympäristöviranomaiset ovat saaneet uutta tietoa Talvivaaran kaivoksen vuototilanteesta. Viranomaiset haluavat kertoa huolestuttavat tietonsa vielä illan aikana.

Kotimaa
LKS 20121112  Talvivaaran kaivoksen Vuoksen suunnan varoaltaiden rakentaminen on käynnissä.
Talvivaaran kaivoksen Vuoksen suunnan varoaltaan rakentamista. Varoaltaan reuna nousee vielä kaksi metriä. Altaan laajuus on noin 30 hehtaaria.STR / LEHTIKUVA Kimmo Rauatmaa

Valtioneuvosto järjestää pikaisen tiedotustilaisuuden Talvivaaran kaivoksen tilanteesta vielä tänä iltana. Tiedotustilaisuus alkaa Säätytalolla kello 19.30.

Tiedotustilaisuuden syynä ovat Suomen ympäristökeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen saamat uudet tutkimustulokset vuotoalueelta.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan useiden haitallisten metallien pitoisuudet Lumijoessa ovat nousseet eliöille myrkylliselle tasolle.

Ennen tiedotustilaisuuden alkua Kuopiosta tavoitettu Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen professori Hannu Komulainen kommentoi tilannetta, sanomalla että avainavasenmassa sen suhteen miten nyt toimitaan, ovat nyt Kainuun viranomaiset eli mm. Kainuun ELY-keskus.

- Löydöksiin palaamme huomenna, kun olemme itsekin ne tarkkaan ajan kanssa käyneet läpi. Suosituksiahan me emme anna, koska emme ole viranomaistaho, sanoo Komulainen.