Tutkimus: Kamelin elimistö sietää melkein mitä vain

Kamelin veressä voi olla huimasti suolaa tai sokeria, mutta verenpainetautia tai diabetesta siitä ei tule. Geenitutkimus kertoo syyn.

tiede
Kameleita
EPA/DIEGO AZUBEL

Kiinalaiset tutkijat ovat selvittäneet kamelin sitkeyden salaisuudet geenitutkimuksella. Erittäin harvinaisiksi luonnossa käyneen kaksikyttyräisen kamelin perimä kertoo, että ankara aavikkoelämä onnistuu ilmiömäisen suolansietokyvyn ja epätavallisen immuunijärjestelmän ansiosta.

Shanghain yliopiston tutkijat purkivat yhden villikamelin koko 20 821 geenin mittaisen perimän. Kameli elää luonnonpuistossa Altailla ja on yksi maailman 900 kaksikyttyräisestä luonnonvaraisesta kamelista.

Geenit kertoivat, että kamelilla on kerrassaan erikoislaatuisia aineenvaihdunnan keinoja, joiden ansiosta se voi syödä kahdeksankertaisen määrä suolaa lampaaseen tai lehmään verrattuna kuukahtamatta silti korkeaan verenpaineeseen.

Glukoositaso voi kamelilla olla kaksinkertainen muihin märehtijöihin verrattuna diabeteksen uhkaamatta. Selitys on niiden 55 - 60 miljoonan vuoden aikana tapahtuneessa kehityksessä, jotka kameli on lajina kulkenut omia polkujaan.

– Huomasimme, että aineenvaihduntaan liittyvät geenit ovat kamelissa poikkeuksellisen kehittyneet verrattuna muihin kaksivarpaisiin kärkiastujiin, kuten nautoihin, sanoo tutkija Yixue Li.

Kamelille käyvät kuuma ja kylmä

Erityisen kehityksen ansiosta kameli selviää päiväkausia ilman vettä ja ravintoa, ja ottaa sitten autiomaan karusta kasvustosta kaiken, mitä pystyy hamuamaan.

Kamelia eivät horjuta myöskään kova helle tai kipakka pakkanen, sillä sen elimistö seurailee ympäristön lämpötiloja. Yhden ainoan päivän aikana kamelin lämpötila voi vaihdella 34 asteesta 41:een.

Lisäksi kamelin elimistössä syntyy ainutlaatuisia proteiineja, jotka nujertavat tauteja. Etenkin tämä havainto on herättänyt lääketutkijoiden kiinnostuksen.

Kamelitutkimus on julkaistu Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset