Virolaiset osoittivat mieltään kähmintäpolitiikkaa vastaan

Satoja ihmisiä kokoontui pääministeripuolueen toimiston eteen huomauttaakseen, että kansalaiset eivät usko mitä vain.

Ulkomaat

Tarttolaiset kokoontuivat tiistaina virolaisittain poikkeuksellisen suureen mielenilmaisuun likaista politiikkaa vastaan. Tartossa reformipuolueen toimiston edessä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Viron viimeaikaisten poliittisten skandaalien suututtamat ihmiset kantoivat kylttejä, joissa luki muun muassa "Demokratia on enemmän kuin pelkät vaalit", "Olemme saaneet kylliksemme" ja "Viro vapaaksi", joka viittasi Viron itsenäisyysliikkeeseen Neuvostoliiton vallan viimeisinä aikoina, mutta jatkui toisin: "...valheista, huijauksesta, ylimielisyydestä, ahneudesta".

Mielenosoittajat veivät reformipuolueen portaille paketteja, joilla pilkattiin puolueen selityksiä tilille ilmestyneistä tukirahoista. Pakettien päällä olleiden tekstien mukaan niissä oli muun muassa "perheen säästöt, 2 000" ja lahja "rakkaalle syntymäpäivälapselle anopilta".

Poliitikkoja patistettiin kuulemaan kansalaisia

Pakettikorttien teksti ei juuri poikkea siitä, mistä reformipuolue on sanonut kiistanalaisten tukisummien tulleen. Puolue on kiistänyt kansanedustajansa kertoman, jonka mukaan hän ja moni muukin välitti hämärää tukirahaa puolueelle oman tilinsä kautta.

Puolueen selitysten mukaan yhdellä lahjoittajalla sattui olemaan kotona käteistä ja toinen aikoi ostaa tontin, mutta lahjoittikin rahan puolueelle. Yksi sanoi panneensa puolueen tilille anopilta saamansa rahat. Syyttäjävirasto tutki asiaa mutta totesi, ettei mahdollisista vääryyksistä ollut kylliksi näyttöä.

Mielenosoittajien mukaan protesti ei ollut suunnattu pelkästään reformipuoluetta vastaan, vaan sillä haluttiin herätellä huomaamaan politiikan ongelmat laajemminkin. Poliitikkoja pyydettiin kertomaan, onko laitonta rahoitusta sittenkin tapahtunut, ja ovatko he valmiit kohtaamaan kansalaisyhteiskunnan.

- Hallituspuolue kohtelee kansaa kuin lapsia, joka ei ymmärrä mitään. Mutta kansa kuulee ja ymmärtää, sanoi mielenosoittajille puhunut Kadri Tüür.