Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous päättyi

Puoluekokous valitsi puolueelle uuden keskuskomitean. Huomenna torstaina keskuskomitean odotetaan valitsevan puolueen uudeksi johtajaksi varapresidentti Xi Jinpingin.

Ulkomaat
Kiinan presidentti Hu Jintao, entinen presidentti Jiang Zemin ja Kiinan pääministeri Wen Jiabao osallistuivat keskiviikkona 14. marraskuuta 2012 päättyneeseen puoluekokoukseen.
Kiinan presidentti Hu Jintao (vas.), entinen presidentti Jiang Zemin (kesk.) ja Kiinan pääministeri Wen Jiabao (oik.) osallistuivat keskiviikkona 14. marraskuuta 2012 päättyneeseen puoluekokoukseen.Goh chai Hin / AFP / Lehtikuva

Kiinan presidentti Hu Jintao on julistanut kommunistisen puolueen puoluekokouksen päättyneeksi. Kokouksessa hyväksyttiin puolueelle uusi keskuskomitea.

Presidentti Hu Jintaoa ei valittu uuteen noin 200-jäseniseen keskuskomiteaan. Hän luopuu näin vallasta seuraajansa hyväksi.

Puolue-eliitti on päättänyt jo etukäteen, että puolueen uudeksi johtajaksi ja siten presidentiksi nousee varapresidentti Xi Jinping. Pääministeriksi Wen Jiabaon tilalle on nousemassa Li Keqiang. Virallisesti presidentin ja pääministerin nimittää parlamentti maaliskuussa.

Sekä Xi että Li valittiin mukaan uuteen keskuskomiteaan. Heidän nousunsa puolueen johtoon päätettiin jo kommunistisen puolueen edellisessä puoluekokouksessa viisi vuotta sitten.

Kommunistisessa puolueessa varsinaista valtaa käyttää ylin päättävä elin eli politbyroo ja sen yhdeksänjäseninen pysyväiskomitea.

Tänään keskiviikkona päättynyt puoluekokous oli Kiinan kommunistisen puolueen 18. puoluekokous. Pekingissä järjestetyssä kokouksessa oli mukana noin 2 200 puolueen jäsentä.

Kommunistisen puolueen puoluekokous on Kiinan tärkein poliittinen tapahtuma. Viikon kestävä puoluekokous pidetään viiden vuoden välein.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass