"Uhkasakko mahdollinen Talvivaaralle"

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii hallintopakon käyttämistä Talvivaarassa. Viranomaiset voivat estää kaivoksen tuotannon käynnistämisen, ja Korhosen mukaan näin on tehtävä.

Talvivaara
Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 8. marraskuuta 2012.
Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 8. marraskuuta 2012. Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) vaatii Yle Radio Yhden Ykkösaamu-ohjelmassa, että Talvivaaran valvontaan on saatava lisävaroja. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Talvivaaran päästöjen kadmium-, alumiini- ja uraanipitoisuudet ovat eliöille myrkyllisiä.

- On pidettävä huoli, että prosessi on hallinnassa ja valvonta riittävää, ennen kuin metallintuotanto aloitetaan, ettei riskejä ole eikä tule, Korhonen kuvailee.

Korhosen mukaan hallintopakkoa on käytettävä, eli koska viranomaisilla on valmius estää Talvivaaran metallituotannon käynnistäminen, näin on myös tehtävä. Korhosen mukaan esimerkiksi uhkasakko on mahdollinen.

Olipa yhtiön taloudellinen tilanne mikä tahansa, se ei oikeuta ympäristöpäästöjä, tällaista vaihtoehtoa ei pidä hyväksyä.

Martti Korhonen

- Olipa yhtiön taloudellinen tilanne mikä tahansa, se ei oikeuta ympäristöpäästöjä, tällaista vaihtoehtoa ei pidä hyväksyä, Korhonen huomauttaa.

Korhosen mukaan korvausvastuu on selkeästi Talvivaaran.

- Ikävä kyllä nykyinen trendi esimerkiksi pankkimaailmassa on, että veronmaksajat maksavat kulut, Korhonen uumoilee.

Talvivaaran ongelmista voidaan Korhosen mukaan oppia paljon lupaprosessin hallinnasta ja valvonnasta. - Tässä on opittu myös yrityksien yhteiskuntavastuusta, Korhonen sanoo.