Kilpavarustelu kiihtyy lintulaudoilla

Pihavalojen kilpavarustelu on saanut rinnalleen kilpailun pikkulintujen suosiosta. Linnut haistavat ja muistavat parhaat gourmet-herkkupaikat.

luonto
Talitiaiset ruokailevat pihapiirissä.
Talitiaiset ruokailevat pihapiirissä.Yle

Kun pikkulinnut alkavat vieroksua kaupasta ostettua siemensekoitusta, eikä perinteinen vihreään verkkoon kääritty talipallo enää kelpaa, syy saattaa löytyä naapurin lintulaudalta. Kovin kuhina käy nyt kotiruuan, eli itse tehdyn talikakun ympärillä.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Esa Aalto täyttää vanhan uunivuoan saksanpähkinärouheella ja suklaatehtaalta saadulla rasvalla, ja lorauttaa pehmikkeeksi rypsiöljyä. Hän siirtää vuoan pakastimeen ja lämmittää leivinuunin. Jäätyneen massan hän paistaa isossa leivinuunissa. Valmis talikakku säilyy hyvin pakastimessa tai ulkona liiterissä. Valmis annos on vaalea ja koiranmakkarapötkön näköinen, mutta se ei asiakaskuntaa säikäytä.

Paikalle odotetaan neljä eri lajia tiasia eli tali-, sini-, kuusi- ja hömötiaisia, käpytikkoja, punatulkkuja, varpusia, pikkuvarpusia, variksia ja harakoira sekä oravia. Herkuttelemaan voivat tulla myös fasaanit, puukiipijät ja rusakot.

Linnut osaavat tulla kalleimman ruuan perään eli ne maistavat, missä on eniten rasvaa ja energiaa.

Esa Aalto

- Linnut osaavat tulla kalleimman ruuan perään eli ne maistavat, missä on eniten rasvaa ja enegiaa. Kuorittu auringonkukansiemen on jokavuotinen suosikki. Myös valmiit, kaupasta saatavat talipötköt kelpaavat hyvin, Aalto kertoo.

Vaativimpia asiakkaita ovat pikkuvarpuset, jotka menevät vain sinne, missä on parhaiten rouhittua pähkinää tai hirssiä helposti syötävässä muodossa. Viherpeippo syö vain auringonkukansiemeniä, minkä vuoksi lintuharrastajat kutsuvat sitä auringonkukkapeipoksi.

Talvi syö lintujen voimia

Birdlife Suomi on välittänyt useina vuosina elintarviketeollisuudesta ja makeistehtaista ylijäänyttä rasvaa lintuharrastajien käyttöön. Esimerkiksi Oulun Luonnonsuojeluyhdistys tilaa tuhannen kilon painoisen lavan mantelia, josta rouhitaan ja myydään annoksia linnunruokkijoille.

Aalto kertoo, että lintulaudalle voi laittaa melkein mitä tahansa, missä on runsaasti energiaa. Erilaiset pähkinäsekoitukset ja auringonkukansiemenet sekä esimerkiksi naudanihra antavat linnuille parhaiten ravintoa kylmässä talvisäässä. Pilaantunutta ruokaa ei pidä tarjota linnuille. Varis tuntuu syövän netkin ruuat, joita muut linnut eivät enää huoli.

- Jos jossakin on oikein hyvät pähkinärouheet ja talipallot, naapurin kauralyhde jää hiljaiseksi. Kaura onkin ravintosisällöltään liian heikko lintujen tarpeisiin talven kylmyydessä.

Linnut ovat uskollisia asiakkaita, ja vanhat linnut muistavat, missä on aiempina vuosina tarjoiltu herkullisinta ruokaa. Ne tulevat etsimään herkkuja jo ennen kylmien säiden alkua.