Pohjois-Korea yritti viedä Syyriaan ohjuksen osia

Etelä-Korean viranomaiset pysäyttivät Busanin satamassa Syyriaan matkalla olleen aluksen, jonka lastina oli 445 grafiittisylinteriä. Sylinterejä voidaan käyttää ballististen ohjusten rakentamiseen.

Ulkomaat

Pohjois-Korea on yrittänyt kuljettaa Syyriaan ohjuksen osia. Viime toukokuussa sattunut tapaus tuli julkisuuteen eilen tiistaina, kun YK:n diplomaattilähteet kertoivat asiasta.

Etelä-Korean viranomaiset pysäyttivät Busanin satamassa Syyriaan matkalla olleen kiinalaisen aluksen, jonka lastina oli 445 grafiittisylinteriä. Sylinterejä voidaan käyttää ballististen ohjusten rakentamiseen. Lastin oli ilmoitettu sisältävän lyijyputkia.

Nimettömänä pysyttelevän YK-diplomaatin mukaan sylinterit oli todennäköisesti tarkoitettu Syyrian ohjusohjelman käyttöön.

Lasti oli menossa syyrialaiselle yritykselle. Sen lähettäjänä oli pohjoiskorealainen yritys.

Etelä-Korean viranomaiset ilmoittivat takavarikosta YK:lle vasta lokakuun lopussa.

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Korealle pakotteita, jotka kieltävät sitä tuomasta maahan tai viemästä ulkomaille ydin- ja ohjusteknologiaa. Pakotteet asetettiin Pohjois-Korean vuosina 2006 ja 2009 tekemien ydinkokeiden takia.

EU ja Yhdysvallat ovat julistaneet pakotteita Syyriaa vastaan, mutta YK ei ole asettanut asepakotteita Syyrian hallitusta vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP