Pakurikääpää kaikkiin vaivoihin

Jos pakurikäävän kaikki väitetyt terveysvaikutukset olisivat totta, muita lääkkeitä ei tarvittaisikaan.

Pakurikääpä on jälleen hyvin trendikäs lisäaine kotikeittiöissä, sillä ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita "superfoodista" ja terveysvaikutteisista tuotteista. Pakuria on pitkään pidetty kansanlääkinnässä hyvin terveysvaikutteisena aineena.

Pakurin väitetään tehoavan lähes kaikkeen

Kansanlääkinnässä pakurikäävän on väitetty tehoavan lähes kaikkiin mahdollisiin vaivoihin. Pakurin uskotaan esimerkiksi virkistävän, vahvistavan vastustuskykyä, auttavan hengitystietulehduksissa ja ehkäisevän jopa syöpää.

- Vaikka pakurilla väitetään olevan vaikka millaisia myönteisiä terveysvaikutuksia, tietoja ei saa käyttää markkinoinnissa, koska pakurilla ei ole tehty kliinisiä kokeita. Kokeita on tehty vain koeputkissa ja eläimillä, mutta ihmisillä kokeita ei ole tehty, muistuttaa projektipäällikkö Birgitta Partanen Ruralia-instituutista Mikkelistä.

Lisää tutkimustietoa kaivataan

Pakuria saa myydä pienimuotoisesti ravintolisänä, mutta elintarvikkeena sitä ei saa myydä. Jos pakuria halutaan myydä suuremmassa mittakaavassa,sitä pitäisi tutkia tarkemmin. Pakurille pitäisi saada myös EU:sta uuselintarvikelupa, jotta sitä voitaisiin käyttää elintarvikkeena.

Pakuri on hyvin riittoisaa, kertoo Birgitta Partanen.

- Se taas vaatii enemmän tutkimustietoa ja yrityksen, joka asiaa vie eteenpäin. Yleensä uuden tuotteen eteneminen myyntiin saakka vie aikaa kahdesta neljään vuotta, kertoo Partanen.

- Nyt pakuria myydään ravintolisänä ja pienimuotoisesti esimerkiksi teenä ja teen kaltaisena aineena. Myyjä on aina vastuussa myymistään tuotteista ja siitä, mitä hän tuotteistaan kertoo, muistuttaa Birgitta Partanen.

Pakuria löytyy helposti Suomen metsistä

Pakurikääpää löytyy helposti lähes kaikkialta Suomen metsistä. Se kasvaa pääasiassa raudus- ja hieskoivuissa, ja kyse on lahottajasienen kasvannaisesta.

Pakurikäävän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, siihen täytyy olla aina maanomistajan lupa.

Birgitta Partanen

- Täytyy muistaa, että pakurikäävän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaikka jossain niin väitetään. Keräämiseen täytyy aina olla maanomistajan lupa, huomauttaa Birgitta Partanen.

Pakurista riittää moneen kupilliseen

Pakurikääpä on helppo tunnistaa, koska vastaavia lahottajasieniä ei Suomen metsistä löydy. Ennen käyttöä pakuri irrotetaan puun kyljestä, ja pilkotaan pienempiin osiin. Pilkkominen kannattaa tehdä heti, koska kuivuttuaan pakuri on todella kovaa.

Pakurinpalaset kuivataan noin 50-asteisessa lämmössä vuorokauden tai kaksi, riippuen palojen koosta. Pakuri kannattaa myös kuivata hyvin, sillä muuten se saattaa homehtua.

Pakuri on hyvin riittoisaa. Pieni palanen riittää useampaan teemukilliseen. Mitä kauemmin pakuripalaa liottaa kuumassa vedessä, sen napakamman makuista teestä tulee. Käytettyä pakurinpalasta kannattaa säilyttää jääkaapissa odottamassa seuraavaa käyttökertaa.

- Olen itse maistanut pakuriteetä, ja kyllä se menettelee varsinkin hunajan kanssa. En kyllä ole jäänyt siihen kiikkiin, naurahtaa projektipäällikkö Birgitta Partanen.