Pohjantähden alla koetaan suuria tunteita

Täällä Pohjantähden alla on harrastajateatterille iso urakka. Kansallisaarre vaatii herkkää käsittelyä, mutta itse produktiossa painavat ravistavat ja raa'atkin elementit. Toivoon taittavasta lopusta huolimatta Iltatähden Pohjantähden alle ei lapsilla ole asiaa.

Kotimaa
Akseli (Tommi Niemi) ja Elina (Saila Puumala) Teatteri Iltatähden näytelmässä Täällä Pohjantähden alla.
Akseli (Tommi Niemi) ja Elina (Saila Puumala) Teatteri Iltatähden näytelmässä Täällä Pohjantähden alla.Khalid Imran

Teatteri Iltatähti on valmistellut Kokkolassa jo elokuusta saakka klassikkoa Täällä Pohjantähden alla. Ohjaaja Sari Pasanen myöntää, että lähtökohta on haastava ja urakka iso:

– Kun lähdetään tekemään kansallisaarteeksi määriteltyä, pitää miettiä ettei tee mitään väärin, koska jotkut ottavat sen henkilökohtaisesti.

Ihmisillä on tietty mielikuva siitä, mitä tapahtuu ja missä järjestyksessä. Ja näkemys siitä, millaisia ovat Akseli ja Elina ja millainen Jussi Koskela. Sitä puolta näytelmästä ei Iltatähtikään ole halunnut lähteä rikkomaan, vaan Väinö Linnan henki elää tälläkin lavalla.

Harjoitukset ovat jo itsessään olleet rankka kokemus: elokuusta alkaen on harjoiteltu neljästi viikossa ja ensi-iltaa lähestyttäessä treenejä on yhä lisätty. Tuntimäärien lisäksi painaa tunteiden määrä:

– Kun käsitellään isoja asioita - surua, tuskaa ja kuolemaa - on pakko purkaa toisesta päästä. Välillä treeneissä lentää aika härski läppä. Muuten jää iso ahdistus itselle, pohtii muun muassa Töyryn emäntää näyttelevä Hanna Jauhiainen.

Kyyneleet tekijöiltä ja katsojilta

Millainen sitten on kokkolalaisten harrastajien Pohjantähti?

– Se on energinen, raaka, mutta myös leikkimielinen ja leikkisä. Täynnä suuria tunteita.

Harjoituksissa on itketty monta aitoa itkua, sanoo Hanna Jauhiainen. Joissakin kohtauksissa ohjaajakin itkee yhä. Ja niin itkee katsojakin, sanovat Pasanen ja Jauhiainen:

– Kukaan ei lähde katsomosta ilman kyyneleitä. Se on vavisuttava, ravistava ja hivenen ahdistavakin kokemus.

Vaikka lavalla tapahtuu raakojakin asioita, toivoakin pyritään jättämään katsojillekin. Raakuuden takia esityksen ikäraja on kuitenkin 12 vuotta.

Teatteri Iltatähden Täällä Pohjantähden alla saa ensi-iltansa 23.11. Näytökset jatkuvat ensi vuoden puolelle.