1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Homeongelmia lakaistaan maton alle

Vain puolet Suomen kunnista suhtautuu homeongelmiin vakavasti, vaikka kalliskin homekorjaus maksaa itsensä takaisin 3-4 vuodessa.

Kotimaan uutiset
Kuvassa ikkunanpuitteessa kasvavaa hometta
YLE / Kia-Frega Prepula

Vaikeneminen homeongelmista on valitettavan yleistä. Näin arvioi homeasiantuntija, rakennusinsinööri Erkki Helimo.

- Mieluummin ollaan hiljaa, koska korjaaminen vie rahaa. Eduskunnan tilaaman selvityksen mukaan kalliskin homekorjaus kuitenkin maksaa itsensä takaisin 3-4 vuodessa terveysvaikutusten kautta, Helimo sanoo.

Terveysvaikutuksia ovat esimerkiksi vähentyneet sairauslomat. Arviolta vain puolet Suomen kunnista puuttuu homeeseen ajoissa ja korjaa ongelmia. Helimön mukaan Turun seudulla homeongelmasta vaikeneminen on muuta maata yleisempää.

Home on talonomistajalle vaikea pala niellä

Jos omassa talossa haisee tai perhe oireilee, ongelma on hoidettava heti. Maalaisjärki saattaa kuitenkin unohtua - varsinkin jos kyse on itse rakennetusta talosta.

Juuri äskettäin yksi vuokralainen soitti ja sanoi, että asunnossa tehty homekorjaus oli jätetty puolitiehen.

rakennusinsinööri Erkki Helimo

- Talon rakentajasta voi tuntua, että home-epäilyn tunnustaminen tarkoittaa oman virheen tunnustamista. Se on aikamoinen peikko. Kuitenkin mielestäni se on sama asia kuin jos ikkuna menee rikki. Se pitää korjata, ettei tule sade sisään, Helimo vertaa.

Apua voi kysyä kunnan terveysvalvonnasta, erilaisilta korjausneuvojilta ja yksityisiltä alan yrityksiltä. Ennakointi ja talon huolto on kuitenkin parasta lääkettä homeongelmia vastaan.

Vuokralaiset ovat usein alakynnessä

Asunnon omistajan pitää korjata homevaurio, vaikka ei itse asunnossa asuisikaan. Jos vuokralainen epäilee hometta, pahimmillaan omistaja kehottaa muuttamaan muualle.

- Tämä on valitettavan yleistä. Juuri äskettäin yksi vuokralainen soitti ja sanoi, että asunnossa tehty homekorjaus oli jätetty puolitiehen. Seinään oli jätetty homeisia osia. Lopputuloksena on käsittääkseni jonkinlainen riita.

Korjaaminen on kuitenkin pidemmän päälle kannattavaa, koska asianmukainen huolto näkyy asunnon arvossa.

Lue seuraavaksi