1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

EU haluaa eroon anonyymistä nettikeskustelusta

EU-komission rahoittama työryhmä luonnostelee, että jatkossa Euroopan alueella internetissä saisi esiintyä ainoastaan omalla nimellä ja kuvalla. Selaimiin tulisi pakollinen nettiselailun seuranta.

internet
Lapsi kirjautumassa facebook -sivustolle.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Clean IT (siirryt toiseen palveluun)-hanke hahmottelee nettiin vuodetussa asiakirjassa (siirryt toiseen palveluun) keinoja rajoittaa internetin käyttöä terrorismia edistäviin tarkoituksiin.

Työryhmä ehdottaa muun muassa EU-maihin lainsäädäntöä, joka pakottaisi EU-kansalaiset esiintymään netissä omalla nimellä. Sosiaalisessa mediassa tulisi esiintyä oman nimen lisäksi oikealla valokuvalla.

Tietokoneiden käyttöjärjestelmien tai internetselainten täytyisi tallentaa tiedot EU-kansalaisten nettisurffailusta viranomaiskäyttöä varten. Selaimiin tulisi pakollinen painike laittoman internetsisällön raportointa varten.

Terrorismisivuille linkittäminen tulisi laittomaksi. EU-valtioiden täytyisi tehdä listat laittomista sivuista ja mahdollisesti jopa estää sivuille pääsy.

Ehdotukset ovat suorastaan utopistisia

Petteri Järvinen

Osa asiakirjan ehdotuksista on luokiteltu "suositellaan"-ehdotuksiksi ja osa "keskusteltavaksi".

Ehdotuksista kertoo muiden muassa Ars Technica -julkaisu (siirryt toiseen palveluun).

Clean IT-hankkeen johtaja puolustautuu Ars Technican haastattelussa, että vuodetussa asiakirjassa on karkeita ajatuksia ja periaatteita, jotka on tarkoitettu keskustelun pohjaksi eikä lainsäädännön pohjana.

Työryhmän on tarkoitus julkaista varsinainen ehdotus ensi vuoden helmikuussa.

Tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen pitää vuodettuja ehdotuksia epärealistisina.

- Ne ovat suorastaan utopistisia eikä niissä otettu yhtään huomioon sitä, millaiset mahdollisuudet EU:lla on vaikuttaa tällaiseen globaaliin asiaan. En ottaisi tätä kovinkaan vakavasti, arvioi Järvinen.

Tietotekniikan asiantuntijan mukaan paras keino lisätä internetin avoimuutta ovat palvelut, joissa käyttäjät kokevat, että kannattaa esiintyä omalla nimellä ja kuvalla.

Suomessa ehdotuksista kertoi ensin Tietokone-lehti.

Päivitys 18:54: Korjattu tieto, että kyse olisi EU-komission työryhmästä. Kyseessä on hanke, jota rahoittaa EU-komissio.

Lue seuraavaksi