Hyppää sisältöön

Sähköromun määrä kasvaa

Yksi syy kasvavaan romuvuoreen on helposti rikkoutuva nykytekniikka. Suomessa 90 prosenttia sähkö- ja elektroniikkaromusta kierrätetään.

Topinojan Jätekeskukseen tuodaan vuosittain noin 2000 tonnia sähkö- ja elektroniikkaromua. Kuva: Yle

Sähkö- ja elektroniikkaromua syntyy entistä enemmän. Keskimäärin jokaiselta suomalaiselta sähkölaiteromua syntyy vuosittain vajaa 10 kiloa, koko maassa yhteensä 50 tuhatta tonnia.

Topinojan Jätekeskukseen tuodaan vuosittain noin 2000 tonnia sähkö- ja elektroniikkaromua. Määrä on kasvanut tasaisesti 40 tonnin vuosivauhtia. Elektroniikkajäte on maailman eniten kasvava jätelaji.

- Tietysti hyvä, että ne päätyy tänne eikä metsään. Tokihan määrä on valtavan suuri. Toivoisin, että saisimme vähennettyä jätteen syntyä, sanoo neuvoja Miia Jylhä Turun Seudun Jätehuollosta.

Nykyajan laitteet ei kestä montaa kymmentä vuotta, niin kuin aiemmin.

Miia Jylhä

Yksi syy jätemäärän kasvuun on se, että kodeissa on sähkölaitteita entistä enemmän. Toinen syy johtuu laitteiden valmistajista.

-Nykyajan laitteet ei kestä montaa kymmentä vuotta, niin kuin aiemmin. Ne päätyvät entistä nopeammin romuksi, Jylhä toteaa.

Romu kiertää tehokkaasti

Suomi on sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksessä maailman kärkimaita. Niin sanotusta SER-romusta kierrätetään 90 prosenttia ottamalla materiaaleja talteen tai kunnostamalla laitteet uusiokäyttöön.  Muovin ja raudan lisäksi romusta pelastetaan kultaa ja hopeaa.

Monille kolmannen sektorin toimijoille kuten Turun Ekotorille sähkölaitteiden kierrätys on koko toiminnan elinehto. Turkulaiset tuovat Ekotorin kierrätyspisteisiin vuosittain 800 000 kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteita, eniten tulee televisioita.

- Meille tulevasta tavarasta noin 10 prosenttia saadaan tarkastettua toimivaksi ja uudelleen käyttöön. Loppu menee kierrätykseen ja eteenpäin, Ekotorin osastopäällikkö Janne Nurmi kertoo.