Kainuun ELY-keskuksen rooli uhattuna

Eduskunnan ympäristövaliokunta aloitti asiantuntijoiden kuulemisen Talvivaaran jätevesivuodon viranomaishoidosta. Kainuun ELY-keskukselta vedetään pahimmillaan valvontatehtävät, todetaan valiokunnasta.

Talvivaara
Mielenosoittajien kyltti Kainuun ELY-keskuksella
Kalle Heikkinen / Yle

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) sanoo suoraan, että Kainuun ELY-keskuksen toiminta Talvivaaran kaivoksen valvojana on asetettu kyseenalaiseksi.

- On esitetty epäilyjä, että ELY-keskuksen ja Talvivaaran kaivoksen välit olisivat liian läheiset. Myös sitä on epäilty, että Kainuun ELY-keskuksen valvonnassaan käyttämät keinot olisivat riittämättömiä. Näitä asioita tutkitaan nyt usealla eri taholla.

Korhonen korostaa, että ensin on saatava ympäristövahingon akuutein hoitovaihe käsistä, sen jälkeen asiat tutkitaan tarkoin. Korhonen arvioi, että lakimuutoksien lisäksi valvontatehtäviä voidaan joutua järjestelemään uudelleen.

- En tiedä, pitääkö valvonnan olla valtakunnallisesti keskitettyä. Siitä on kuitenkin varmistuttava, että asioiden hoito on varmasti riippumatonta ilman painolasteja ja kytköksiä. Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on se, että järjestelmämme toimii me voimme virkakoneistoon. Tätä luottamusta on nyt horjutettu liian paljon.