1. yle.fi
  2. Uutiset

Hamasin sotilaallisen siiven johtaja kuoli Israelin ilmaiskussa

Hamas-järjestön sotilaallisen siiven johtaja on kuollut Israelin Gazaan tekemässä iskussa. Israelin mukaan isku aloitti operaation palestiinalaistaistelijoita vastaan.

Gazan kaista
Palavaa autoa sammutetaan.
Hamas-järjestön sotilaallisen siiven johtaja on kuollut Israelin tekemässä ilmaiskussa. Isku osui autoon, jossa Jabari oli.EPA/ALI ALI

Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön sotilaallisen siiven johtaja on kuollut Israelin tekemässä ilmaiskussa. Hamasin mukaan komentaja Ahmed Jabari sai surmansa iskussa Gazan kaupungissa. Israel on vahvistanut tiedon ja ilmoittanut aloittaneensa operaation palestiinalaistaistelijoita vastaan.

Jabari on korkea-arvoisin surmattu Hamas-johtaja sen jälkeen, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2008. Silminnäkijöiden mukaan isku osui autoon, jossa Jabari oli. Myös toinen autossa ollut mies kuoli.

Israelin tiedustelupalvelun mukaan Jabari surmattiin terroritekojen takia. Tiedustelupalvelun lausunnossa Jaberin sanotaan olleen vastuussa Israelia vastaan tehtyjen iskujen johtamisesta.

Gazassa raivostunut tunnelma

Iskun jälkeen tilanne Gazassa oli jännittynyt ja tuhannet ihmiset osoittivat mieltään ja vaativat kostoa Israelille sairaalan edustalla, jonne Jabarin ruumis oli kuljetettu. Jabarin surman pelätään johtavan vakaviin väkivaltaisuuksiin.

Israelin viranomaiset ovat viime päivinä sanoneet harkitsevansa iskuja Hamasin johtajia vastaan koska Gazassa kapinalliset ovat kiihdyttäneet iskujaan Israeliin. Lauantain jälkeen Israelin eteläosaan on ammuttu yli sata rakettia.

Israel iski keskiviikkona Gazassa jopa 50 kohteeseen. Iskuissa on kuollut tähän mennessä ainakin kymmenen ja haavoittunut noin 40. Israelin mukaan kohteena olivat kapinallisten asemat, mutta myös siviiliuhreista on kerrottu. Israel ei sulkenut pois maahyökkäystä, mikäli se on välttämätöntä.

Neuvotteluissa välittäjämaana toimineen Egyptin ulkoministeri Mohammed Kamel Amr tuomitsi Israelin iskut ja vaati maata lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi