EU lahjoittaa Nobelin rauhanpalkintorahat lapsille

Nobelin rauhanpalkinnon tämänvuotinen voittaja antaa rahat eteenpäin sotien nuorimmille uhreille. Samalla unioni julisti piirustus- ja kirjoituskilpailun, jonka voittajat pääsevät Osloon vastaanottamaan rauhanpalkintoa.

Ulkomaat

Euroopan unioni, jolle luovutetaan joulukuussa Nobelin rauhanpalkinto, aikoo pitää palkinnostaan vain diplomin ja mitalin. Rahat on päätetty lahjoittaa sotien ja muiden konfliktien jalkoihin jääneiden lasten hyväksi. EU-komissio kertoo päättävänsä lähiviikkoina, kenelle ja millä tavoin rahat jaetaan.

– Nobelin rauhanpalkinto edustaa kaikkialla maailmassa sopua. Palkintorahojen tulisi hyödyttää lapsia, jotka ovat sekä tulevaisuuden toivo että konfliktien ensimmäisiä uhreja, perusteli komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Barroso, EU:n presidentti Herman Van Rompuy ja europarlamentin puhemies Martin Schulz ottavat 930 000 euron palkintosumman vastaan Oslossa vajaan kuukauden kuluttua.

Neljä lasta ja nuorta pääsee Nobel-seremoniaan

Nobelin palkintoon liittyen EU julkisti keskiviikkona myös piirustus- ja kirjoituskilpailun 8 - 24-vuotiaille. Voittajat pääsevät EU:n valtuuskunnan mukana Oslon palkintoseremoniaan.

Alle 13-vuotiaita pyydetään vastaamaan piirtämällä kysymykseen, mitä rauha Euroopassa merkitsee heille. 13 - 24-vuotiailta odotetaan enintään 120 merkin kirjallista vastausta millä tahansa unionin 23 kielestä. Aikaa on puolitoista viikkoa.

EU:n raati valitsee ikäryhmistä kolme voittajaa. Täysi-ikäisten ryhmän vastaukset pannaan myös yhteisöpalvelu Facebookiin kaikkien äänestettäviksi, ja voittaja saa neljännen Oslon-kutsun.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset