Afganistanilaisten usko tulevaisuuteen on vahvistunut

Ensi kertaa yli puolet afganistanilaisista näkee maansa tulevaisuuden valoisana, kertoo kahdeksana vuonna tehty mielipidekysely.

Ulkomaat

Afganistanilaisten enemmistö arvioi maansa olevan matkalla oikeaan suuntaan, vaikka turvattomuus, työttömyys ja korruptio ovat yhä suuria ongelmia. Yhdysvaltalaisen Asia Foundation -säätiön mielipidekyselyn perusteella optimistisesti tulevaisuuteen suhtautuu nyt yli puolet kansasta. Suunta on ollut nouseva jo viiden vuoden ajan.

Optimistien määrä on kasvanut viime vuoden 46 prosentista 52 prosenttiin. Toissa vuonna vastaava prosenttiosuus oli 44. Nyt 31 prosenttia on sitä mieltä, että Afganistanin tilanne menee alamäkeä, Asia Foundationin kysely kertoo.

Säätiön mielipidekysely on Afganistanissa kahdeksas. Näkemyksiä tiedusteltiin viime kesäkuussa noin 6 300 ihmiseltä eri puolilla maata.

Jotkut alueet olivat kyselijöille kuitenkin liian vaarallisia, joten niillä asuvien kannat jäivät kuulematta, mikä vääristänee lopputulosta. Virhemarginaali suuntaan tai toiseen on viitisen prosenttia.

Armeijaan luotetaan

Turvallisuuskysymykset olivat päällimmäisinä vastaajien mielessä, mutta kovaa huolta tunnettiin myös työpaikoista, koulutuksesta, julkisista palveluista, poliittisista vapauksista ja hyvästä elämästä yleensä, kertoo Asia Foundationin edustaja Abdullah Ahmadzai.

53 prosenttia sanoi perheensä olevan nyt vauraampi kuin ääri-islamistisen Talibanin vallan vuosina. Tasan puolet sanoo olojensa kohentuneen viime vuoden aikana, ja hieman yli puolet kertoo, että kouluun pääsee nyt aiempaa paremmin.

Usko paikallishallintoon ja etenkin armeijaan on varsin hyvä. Keskushallintoon ei luoteta yhtä lujasti, mutta tuokin luku on loivassa nousussa.

Rauhanponnisteluilla iso kannatus

Afganistanin viranomaisten on määrä ottaa maansa turvallisuus täysin kontolleen, kun Yhdysvaltain johtamat kansainväliset joukot vetäytyvät vuoden 2014 loppuun mennessä.

Joukot tulivat Afganistaniin vuonna 2001 kukistamaan Talibanin. Sen iskuja ei ole saatu loppumaan, eikä oman ja perheensä hengen puolesta pelkäävien afganistanilaisten osuus kyselyssä olekaan laskenut. Itä-Afganistanissa luku on päinvastoin synkistynyt.

Silti 81 prosenttia vastaajista kannattaa yhä rauhanponnisteluja Talibanin kanssa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset