1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Ranskalainen elokuva ohitti amerikkalaisen

Oscar-ehdokkaan suosio näkyy lippuluukulla.

Kuva: Scanbox Finland Oy

Ranskalaiset suosivat kotimaista elokuvaa. Tavallisinakin vuosina ranskalaiset elokuvat saavat kotimaassaan valtavan määrän katsojia verrattuna muihin Euroopan maihin. Viimeisten kahdentoista kuukauden aikana suosio on kuitenkin ollut poikkeuksellinen.

Kyseisellä ajanjaksolla kotimaisen elokuvan osuus myydyistä lipuista on maan elokuvasäätiön arvion mukaan 46 prosenttia. Vastaava luku edeltäviltä kahdeltatoista kuukaudelta oli 36 prosenttia.

Ranskalaiset elokuvat ovat jo suositumpia kuin normaalisti Ranskassakin kärkisijaa pitävät amerikkalaiset tuotannot. Amerikkalaisten elokuvien osuus on pudonnut 44 prosenttiin edellisen vuoden 48 prosentista.

Yhden elokuvan voimalla

Tärkein syy muutokseen on Ranskassa ennätysmäisen suosion saanut kotimainen komedia _Koskemattomat _(Intouchables, 2011). Ranskan ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-voittajaksi saa Suomen ensi-iltansa kahden viikon päästä.

Viime vuoden lopulla ensi-iltansa saanut komedia kertoo halvaantuneesta miljonääristä ja nuoresta siirtolaisesta, jotka romuttavat kilpaa toistensa ennakkoluuloja.

- _Koskemattomat _on yksi osoitus siitä, että ranskalaisella elokuvalla menee hyvin, kehuu ohjaaja Jacques Audiard maanmiestensä menestystä.

Syy menestykseen on ohjaajan mukaan maan elokuvateollisuuden saamasta jatkuvasta tuesta.

- Ranskassa on aina huolehdittu elokuvasta. Elokuvamme ovat monipuolisia ja dynaamisia. On yllättävää, että elokuvan rahoitusta ei ole leikattu, vaikka kaikkialta muualta karsitaan.