Hyppää sisältöön

Optina Pustynin laulajat Suomessa

Optina Pustyn on Kalugan lähellä sijaitseva venäläisten rakastama luostari, jossa muun muassa kirjailijat Fjodor Dostojevski ja Nikolai Gogol kävivät keskusteluja pyhien miesten kanssa. Luostarin nimeä kantava ryhmä perustettiin 1996.

Kuva: Suomi-Venäjä -seura

Pietarilaisen Optina Pustynin laulajat aloittavat Suomen kiertueensa torstaina 15. marraskuuta Kuusamosta. Seitsenhenkinen lauluryhmä jatkaa kiertuettaan Kuusamosta Ouluun ja sieltä Kajaaniin. Kaikkiaan ryhmällä on Suomessa yhdeksän konserttia.

Optina Pustynin laulajat ovat esiintyneet kymmenissä kirkko- ja konserttisaleissa ympäri Eurooppaa sekä muun muassa Kiinassa ja Kolumbiassa. Laulajat ovat konsertoineet yhdessä myös italialaisten ja belgialaisten kamarimusiikkiyhtyeiden kanssa. Ryhmä on julkaissut toistakymmentä albumia.

Luostarista kylätielle

Optina Pustynin laulajat perustettiin elvyttämään vanhoja kirkkolauluja ja ryhmä onkin esittänyt monia luostarikirjastojen kätköistä löytyneitä teoksia. Suomen kiertueella ohjelmistossa on myös tuttuja venäläisiä kansanlauluja ja joululauluja sekä Mihail Glinkan ja Nikolai Rimski-Korsakovin lauluja.

Optina Pustyniin luostariin sijoittuu Dostojevskin viimeiseksi jäänyt suurteos Karamazovin veljekset. Luostarilla on kirkko myös Pietarissa ja Optina Pustynin laulajat tulevat juuri sieltä.