1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Miesmallinkin on mahduttava ihannemittoihin

Mallin työssä ei pärjää pelkästään nätillä naamalla. Best Model of Finland -kisan voittanut Christian Patrikainen kertoo, että malli saa kernaasti olla outolintu, jos tekniikka ja mitat ovat kohdallaan.

Kuva: Katariina Luoma / Yle

Best Model of Finland -kisan voittanut lahtelainen Christian Patrikainen edustaa Suomea maailman suurimmassa mallikilpailussa.

Joulukuussa Istanbulissa järjestettävän kisan taso on kova. Malleja saapuu 82 maasta, ja voittajalle kisa voi toimia ponnahduslautana muotimaailmaan ytimeen.

- Aikoinaan harrastin valokuvausta, ja pidin eniten ihmisten kuvaamisesta. Toisinaan en saanut mallia tai sitten en ollut tyytyväinen mallien työhön, joten otin kuvia itsestäni. Ne onnistuivat hirveän hyvin ja sain paljon kannustusta, Christian kertoo.

Aluksi hän sai palautetta liian nuorekkaasta ulkonäöstään. Myös miesmallin ihannemittoihin pääseminen on vaatinut aikaa.

Ihminen näyttää lavalla ja valokuvissa aina todellista lyhyemmältä ja tukevammalta.

Christian Patrikainen

- Mallin työssä ihannemitat ovat tarkkaan määritelty. Ihminen näyttää lavalla ja valokuvissa todellista lyhyemmältä ja tukevammalta. Jotta mittasuhteet pysyvät hyvänä, täytyy olla pitkulainen ja siro. Ihannemitta miehille on 186 cm. Siinä luodaan sellainen optinen harha, Christian analysoi.

Tiukoista kriteereistä huolimatta Christian muistuttaa, että mallimaailmassa on kysyntää erilaisille vartalotyypeille.

- Minä edustan huippumuotia eli esimerkiksi miesten pukuja. Jos mainostetaan uimahousuja tai urheilutuotteita, siihen tarvitaan minua sporttisempi tyyppi.

Persoonallinen päihittää pökerryttävän kauniin

Vaikka ura mallina on Christianin suuri haave, hän ei ole jättänyt elämäänsä yhden kortin varaan.

Plakkarissa on jo työkokemusta hiusmuotoilijana, meikkaajana ja tanssinopettajana. Kokemuksista on ollut hyötyä myös mallimaailmassa. Edellisissä kisoissa Christian sai kehuja erinomaisesta kävelytekniikastaan.

Sopimus mallitoimiston kanssa uupuu, mutta kiinnostuneita löytyisi Milanoa myöten. Kuva: Katariina Luoma / Yle

- Vartalon hallinta on tärkeä osa mallin työtä. Hius- ja maskeerauspuoli ovat antaneet mahdollisuuden tutustua kuvausmaailmaan kameran takaa. Olen ollut seuraamassa monia kuvauksia, päässyt kysymään vinkkejä ja varastamaan mallien tekniikoita.

Tekniikan ja mittojen lisäksi mallilta vaaditaan kestävyyttä ja kärsivällisyyttä. Pahimmillaan vaatteita saatetaan vaihtaa yhden kuvaussession aikana satoja kertoja. Valokuvassa väsymys ei saa näkyä.

Maailman suurimpaan mallikilpailuun Christian valmistautuu muun muassa tiukalla salitreenillä.

- Ja sitten pitää olla mahdollisimman monissa kuvauksissa ennen kisaa, jotta saa rutiinia. Pitää oppia tuntemaan omat kasvot, mikä kulma toimii ja mistä suunnasta valon pitää tulla. Sitä voi näyttää ihan kamalalta, jos valo tulee väärästä suunnasta.

Aina ei ole tarkoituskaan näyttää kauniilta.

- Se ei ole mallien vaan kauneusmaailman juttu. Mallit eivät välttämättä ole missejä. Ei etsitä pökerryttävän kaunista vaan vähän sellaista outolintua. Kasvojen mittasuhteet voivat olla pielessä ja silti on halutuin malli.

Uimahousuissa sheikkaus vakuutti yleisön

Best Model of Finland -kisaan Christian päätyi ikään kuin takaovesta.

- Yleensä kisaan mennään esikarsinnoista, minkä jälkeen on semifinaali. Minut pyydettiin suoraan finaaliin.

Hienot valokuvat olivat vakuuttaneet järjestäjät, jotka ilmoittivat Christianille, että tilaa löytyy.

Aluksi hiukan pelotti se uimahousuissa kököttely, mutta sitten ajattelin, että minä lähdin tähän leikkiin, joten turha alkaa ujostella.

Christian Patrikainen

- Aluksi pelotti se uimahousuissa kököttely, mutta sitten ajattelin, että minä lähdin tähän leikkiin, joten turha alkaa ujostella. Menin lavalle vähän sheikkailemaan ja äkkiä olinkin yleisön suosikki, Christian nauraa.

Tällä hetkellä miehellä ei ole vielä sopimusta mallitoimiston kanssa. Kiinnostuneita löytyy kuitenkin niin Suomesta kuin maailmaltakin.

- Milanossa yksi toimisto odottaa, että veisin sinne kuvia ja kävisin näyttäytymässä. Mutta odotan nyt kisan jälkimaininkeihin ja katson sitten, mihin tästä jatketaan, toteaa Christian salaperäisesti.